kozmos.hr
Astronomija

Astronomi stvorili najosjetljiviju radio sliku drevnog zvjezdanog skupa

Gusti skup zvijezda koja čini kuglasti skup 47 Tucanae. Zasluge: NASA, ESA i Hubble Heritage (STScI
objavljeno

Međunarodni tim astronoma ostvario je značajan uspjeh stvorivši najdetaljniju radio sliku kuglastog skupa zvijezda do sada, otkrivši staru i gusto zbijenu grupaciju zvijezda. Ova iznimna slika prikazuje 47 Tucanae, koji je poznat kao drugi najsjajniji kuglasti skup zvijezda vidljiv na noćnom nebu. Ovaj impresivan poduhvat bio je rezultat suradnje stručnjaka iz Međunarodnog centra za radioastronomsko istraživanje (ICRAR) pri Sveučilištu Curtin u Zapadnoj Australiji, koji su predvodili ovaj projekt.

Osim što su uspjeli stvoriti ovu vrhunsku sliku, znanstvenici su ujedno otkrili i dosad nepoznat radio signal koji potječe iz samog središta kuglastog skupa. Ovo otkriće pruža novi uvid u složenost i karakteristike ovog nebeskog objekta, otvarajući put za buduća istraživanja i dublje razumijevanje.

Dodatno, otkriće iznimno slabog radio signala u središtu 47 Tucanae predstavlja značajan napredak u astronomska istraživanja. Ovaj signal, koji nije bio prepoznat u prethodnim istraživanjima, otvara nova pitanja o prirodi ovog kuglastog skupa i mogućim fenomenima koji se u njemu odvijaju.


Dr. Alessandro Paduano, glavni istraživač projekta i član tima na Sveučilištu Curtin, istaknuo je da otkriće signala predstavlja uzbuđujuće otkriće koje bi moglo upućivati na dva različita scenarija. Prva mogućnost je postojanje crne rupe srednje mase, koja se nalazi negdje između masivnih crnih rupa koje se tipično nalaze u središtima galaksija i manjih, zvjezdanih crnih rupa. Do sada, takva crna rupa u kuglastom skupu nije jasno identificirana, stoga bi ovo otkriće moglo predstavljati prvi takav slučaj. Alternativno, izvor signala bi mogao biti pulsar, vrsta rotirajuće neutron zvijezde, čije prisustvo u blizini središta kuglastog skupa također nosi znanstveni značaj.

Tim je identificirao novi radio izvor (bijeli kvadrat) u središtu klastera (crveni krug) Zasluge: Paduano et al.
Tim je identificirao novi radio izvor (bijeli kvadrat) u središtu klastera (crveni krug) Zasluge: Paduano et al.

Sposobnosti Australijskog kompaktnog niza teleskopa

Dr. Tim Galvin, suautor studije i znanstvenik iz CSIRO-a, istaknuo je kako ovaj projekt demonstrira trajnu važnost i sposobnosti ATCA-e (Australijskog kompaktnog niza teleskopa CSIRO). Projekt je predstavljao izazov kako za upravljanje podacima, tako i za njihovu obradu, a rezultati su omogućili novi val znanstvenih otkrića.

Daljnji razvoj i primjena ove tehnike, koja je omogućila stvaranje ultra-osjetljive slike, može bitno doprinijeti radu budućih radio teleskopa, poput onih koje razvija SKA Opservatorij (SKAO) u Australiji i Južnoj Africi. SKA teleskopi, jednom kada budu dovršeni, bit će najveći radio teleskopski sustavi na svijetu, nudeći nevjerojatne mogućnosti za istraživanje svemira.


Zaključno, dr. Bahramian naglašava da je rad s trenutnom generacijom radio teleskopa omogućio istraživačima da postignu kvalitetu i dubinu znanstvenih istraživanja koja se približava onome što će biti moguće s nadolazećim generacijama radio teleskopa. Ovo postignuće ne samo da ilustrira trenutne sposobnosti u radioastronomiji, već pruža uzbudljiv uvid u buduće znanstvene mogućnosti koje će donijeti nova generacija radio teleskopa.

Ovaj projekt, koji kombinira inovativne tehnike i posvećenost tima, stoga predstavlja značajan korak naprijed u našem razumijevanju svemira i signalizira novu eru u radioastronomskim istraživanjima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.