kozmos.hr
Svemir

Situacija s Voyagerom 1 izgleda prilično loše

Voyager 1 u međuzvjezdanom prostoru. Izvor: NASA
objavljeno

Stanje s Voyagerom 1 pogoršalo se, jer već mjesecima nema kontakta s misijskom kontrolom na Zemlji, a neizvjesno je kada bi se mogao ponovno uspostaviti kontakt. U intervjuu za Ars Technica, Suzanne Dodd, voditeljica projekta Voyager, istaknula je da je 46-godišnja svemirska letjelica, koja trenutačno putuje na udaljenosti od otprilike 24 milijarde kilometara od nas, u najgorem stanju otkako je pod njezinim nadzorom. U studenom je došlo do računalne greške koja je uzrokovala prekid slanja telemetrijskih podataka nazad u NASA-u. Od tada, njezin tim u Kaliforniji upravlja sondom praktički bez vizualnih informacija.

“To bi bio najveći uspjeh ako uspijemo ponovno uspostaviti kontakt. Nismo odustali,” naglasila je Dodd. “Ovo je najozbiljniji izazov s kojim sam se suočila kao voditelj projekta.”

Pionirski svemirski brod

Lansiran nekoliko tjedana nakon svoje sestrinske sonde, Voyagera 2, u jeseni 1977., ovaj pionirski svemirski brod proveo je veći dio svoje misije istražujući vanjske dijelove našeg Sunčevog sustava, a od 2012. godine nalazi se u međuzvjezdanom prostoru. Iako se tijekom desetljeća susreo s brojnim tehničkim izazovima, posljednje vrijeme obilježeno je osjećajem neizbježnog kraja.


“Ne želim zvučati morbidno, ali mnogi članovi tima Voyager više nisu s nama,” podijelila je Dodd. “Ljudi koji su napravili letjelice više nisu živi. Iako raspolažemo prilično dobrom dokumentacijom, mnogo toga je zapisano na papiru, pa traženje informacija podsjeća na arheološko istraživanje.”

Prema Dodd, trenutačni problem Voyagera 1 vjerojatno je povezan s njegovim podsustavom za podatke o letu (FDS), jednim od tri glavna računala zadužena za slanje operativnih podataka na Zemlju. Posljednja tri mjeseca, specijalizirani tim od samo osam stručnjaka pokušava identificirati problem, što je izazovno bez mogućnosti prijema dijagnostičkih podataka.

Otežana intervencija

Iako je tim “99,9 posto” siguran u uzrok problema, intervencija je otežana jer se čini da je došlo do kvara na memoriji, što onemogućava uvid u prirodu problema.

“Došlo je do promjene ili oštećenja jednog bita memorije,” objasnila je Dodd. “No, bez telemetrijskih podataka, nemamo uvid u točnu lokaciju kvara na memoriji FDS-a.”

Dugotrajan prekid komunikacije, povremeno prekinut samo signalima koji potvrđuju da je Voyager 1 još uvijek operativan, izvor je velike zabrinutosti.

“Zbog ove anomalije ne primamo telemetrijske podatke,” izjavila je Dodd. “U velikoj smo mjeri oslijepljeni jer ne poznajemo točno stanje letjelice.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.