kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-in Voyager 1 ponovo suočen s kvarom u međuzvjezdanom prostoru
Svemir

NASA-in Voyager 1 ponovo suočen s kvarom u međuzvjezdanom prostoru

Voyager 1. Izvor: NASA/JPL-Caltech
objavljeno

NASA-in svemirski brod Voyager 1 trenutno je u nemogućnosti slanja znanstvenih ili operativnih podataka na Zemlju. Ovaj 46 godina star svemirski brod još uvijek može primiti zapovijedi sa Zemlje, no izgleda da su se pojavili problemi s njegovim računalnim sustavom.

Prema objavi na NASA-inom blogu od 12. prosinca, sustav za prikupljanje letačkih podataka (Flight data system – FDS) Voyagera 1, koji skuplja inženjerske informacije i podatke iz znanstvenih instrumenata na brodu, prestao je očekivano komunicirati s telekomunikacijskom jedinicom (TMU) sonde.

Kada funkcioniše ispravno, FDS obrađuje informacije svemirskog broda u skup podataka koji se zatim šalje natrag na Zemlju korištenjem TMU. No, nedavno se dogodilo da je ovaj paket podataka zapao u problem, kako navodi blog, “prenoseći ponavljajući se niz jedinica i nula”. Inženjerski tim Voyagera pronašao je da je problem izvor u FDS-u, no potrebno je nekoliko tjedana da se pronađe rješenje.

Voyager 1, zajedno sa svojim blizancem Voyagerom 2, lansiran je 1977. godine i djeluje duže od bilo kojeg drugog svemirskog broda u povijesti. Oba se nalaze u međuzvjezdanom prostoru, udaljena više od 15 milijardi milja (24 milijarde kilometara) od Zemlje.


Signalima treba gotovo jedan dan (22,5 sati) da dosegne svemirski brod

Zapravo su toliko udaljeni da signalu treba gotovo jedan dan (22,5 sati) da dosegne svemirski brod, a isto toliko vremena potrebno je za primanje bilo kakvog odgovora. Stoga, jedna komunikacija s Voyagerom 1 traje 45 sati. Kada NASA-ini inženjeri napokon uspiju poslati ispravak za FDS sonde, morat će čekati do sljedećeg dana kako bi saznali je li rješenje uspješno.

Rješenje problema nije jednostavno kao ponovno pokretanje sustava (to je već pokušano, ali bez uspjeha). Zbog starosti svemirskog broda i njegovog hardvera, inženjeri se suočavaju s jedinstvenim izazovima. Moraju raditi unutar ograničenja tehnologije iz 1970-ih, što ponekad zahtijeva kreativna softverska rješenja.

Ovo nije prvi kvar koji je Voyager 1 doživio u posljednje vrijeme. Problemi s sustavom za kontrolu položaja i upravljanja (attitude articulation and control system – AACS) uočeni su u svibnju 2022. godine, te su se nastavili s nepravilnim slanjem telemetrijskih podataka nekoliko mjeseci dok se nije pronašlo rješenje.

Dodatno ažuriranje uslijedilo je u listopadu 2023. godine s softverskom zakrpom za rješavanje tog problema, kao i za sprječavanje nakupljanja ostataka na potisnicima sonde. No, takva ažuriranja zahtijevaju vremena. Kako objašnjava NASA-in blog, “pronalaženje rješenja za izazove s kojima se sonde susreću često uključuje konzultacije s originalnim dokumentima stare nekoliko desetljeća, koje su napisali inženjeri koji nisu mogli predvidjeti današnje probleme. Stoga, timu je potrebno vrijeme da shvati kako će nova naredba utjecati na operacije svemirskog broda, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.