kozmos.hr
Tehnologija

Robot izgrađen za istraživanje špilja i litica na Marsu

Robot izgrađen za istraživanje špilja i litica na Marsu
objavljeno

Mars, sa svojim skrivenim pećinama i visokim liticama, uvijek je predstavljao izazov za konvencionalne rovere. Ova neistražena područja mogla bi skrivati tajne o marsovskom životu. Najnovija inovacija Sveučilišta Stanford, ReachBot, nastoji razotkriti te tajne gdje se tradicionalni roveri ne usuđuju kretati. Cilj je jednostavan; izgradit će se specifična vrsta robota koja će istraživati pećine i litice na Marsu, vodeći čovječanstvo na dosad neistražena mjesta na crvenom planetu.

Povezujući naprednu robotiku i svemirske razmještajne strukture, ReachBot predstavlja vrhunac Stanfordove kreativne genijalnosti. Nastao kao prijedlog za NASA-in Institut za napredne koncepte, bio je nagrađen grantom Faze I u 2021. godini.

Crpeći iz najboljeg iz dva svijeta

Dok su mobilni manipulacijski roboti poput Robonauta i LEMUR-a bili ključni u svemirskim održavanjima, njihove sposobnosti kretanja ostaju ograničene, posebno na područjima poput litica. Nasuprot tome, razmještajne strukture revolucionirale su način na koji sateliti koriste prostor – učinkovito pakirajući ključne komponente poput solarnih panela.


Genijalnost ReachBota je u spajanju ove dvije tehnologije. S razmještajnim strukturama kao svojim udovima, konstruiran je da s gracioznošću manevrira složenim pejzažima na Marsu.

Analogija penjanja po stijenama

Planinari znaju da je bitno održati “tri točke kontakta” radi stabilnosti. ReachBot prihvaća ovu filozofiju. Manovrom jednog udova u isto vrijeme, osigurava stabilnost, bilo da prelazi preko litice ili se kreće po grubim podovima marsovskih pećina.

Ne samo penjač, dizajn ReachBota omogućava površinske operacije poput bušenja. Njegova sposobnost primjene sile i stabilizacije pomoću svojih udova omogućava mu obavljanje zadataka koje konvencionalni roveri smatraju izazovnima.

Put za ReachBot

S već učinjenim značajnim koracima, uključujući razvoj kontrolera i istraživanje rješenja za krajnji efektor, Stanfordov tim pokazuje obećanje u razvoju ovo revolucionarnog robota. Njihovi ambiciozni planovi upućuju na stvarno testiranje koje oponaša marsovsko okruženje.

Nakon zaključka projekta Faze I, putovanje ReachBota nije gotovo. Dok raste iščekivanje projekta Faze II, potencijal ReachBota na Zemlji ne smije se zanemariti. Njegova prilagodljivost i sposobnosti jamče da će njegovo tehnološko putovanje nastaviti napredovati.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.