kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Rimski oklop iz 2. stoljeća ponovno složen poput “drevne slagalice”
Znanost

Rimski oklop iz 2. stoljeća ponovno složen poput “drevne slagalice”

Rekonstruirani Rimski oklop bit će izložena sljedeći mjesec kao dio izložbe u Nacionalnim muzejima Škotske. (Slika: Duncan McGlynn).
objavljeno

Konzervatori u Ujedinjenom Kraljevstvu su s velikom pažnjom ponovno sastavili dio rimskog oklopa koji je bio razbijen na više od 100 komada.


Konzervatori u Nacionalnim muzejima Škotske rekonstruirali su 1.800 godina star segment rimskog oklopa koji je bio razbijen na više od 100 komada. Završeni rad bit će dio nadolazeće izložbe. Tijekom nekoliko tjedana, konzervatori muzeja su pažljivo sastavljali ono što nazivaju “drevnom slagalicom”. Oklop iz drugog stoljeća od mjedi bio je razbijen, a pronađen je 1906. godine raspršen po Trimontiumu, nekadašnjem rimskom vojnom uporištu smještenom jugoistočno od Edinburgha, prema izjavi Nacionalnih muzeja Škotske.

Fragmenti su od tada u kolekciji muzeja, pri čemu je gornji dio izložen posljednjih 25 godina. (Donji dio je bio posuđen Trimontium muzeju.) “Ovo je izuzetno rijedak predmet i sjajno je što nam je ova izložba pružila priliku da ga ponovno sastavimo”, rekao je Fraser Hunter, glavni kustos za prapovijesnu i rimsku arheologiju u Nacionalnim muzejima Škotske, u izjavi. “Transformacija je zapanjujuća.”


Istraživači su prvotno mislili da je artefakt dio natkoljenice koji je koristio konjanik. Međutim, dok su konzervatori rješavali ovu zahtjevnu slagalicu, shvatili su da je zapravo riječ o rukavici inspiriranoj sličnom opremom koju su nosili gladijatori. Dio se protezao od ramena do ruke i štitio je nositelja u bitci, piše Live Science.

“Rukavica je ikoničan dio opreme rimskih gladijatora, pa je neobično vidjeti je kao zaštitu mačevne ruke za rimske vojnike”, rekao je Richard Abdy, kustos za rimske i željeznodobne novčiće u Britanskom muzeju, u izjavi. Artefakt će biti izložen od 1. veljače do 23. lipnja kao dio nadolazeće izložbe u Britanskom muzeju pod nazivom “Legija: Život u rimskoj vojsci”.

“Sada kada je rekonstruiran, možete zamisliti legionara koji ga je nekad nosio”, rekao je Hunter. “To je bila i zaštita i simbol statusa – mjed je bila skupa i sjala bi kao zlato na njegovoj ruci. Nudi živu vezu s ovim važnim razdobljem kada je Škotska bila na sjevernoj granici Rimskog Carstva.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.