kozmos.hr
Znanost

Otkriven Rimski dodekaedar u Engleskoj

Brončani predmet velik je za rimski dodekaedar - neki su mali poput loptice za golf - i gotovo savršeno očuvan nakon otprilike 1700 godina u zemlji. (Slika: Norton Disney History and Archaeology Group)
objavljeno

Skupina amaterskih arheologa u Engleskoj nedavno je došla do izuzetnog otkrića – pronašli su rimski dodekaedar, tajanstveni objekt koji već stoljećima izaziva znatiželju i nedoumice među stručnjacima. Ovaj dodekaedar, metalni objekt s dvanaest strana veličine grejpa, otkriven je tijekom ljetnih arheoloških iskopavanja na poljoprivrednom zemljištu blizu sela Norton Disney u okrugu Lincolnshire, smještenog otprilike 56 kilometara jugoistočno od Sheffielda.

Geofizička istraživanja provedena prije samih iskopavanja ukazala su na mogućnost postojanja zakopanih objekata na tom području, zahvaljujući otkrićima o poremećajima u magnetskom polju Zemlje. Richard Parker, tajnik grupe Norton Disney za povijest i arheologiju, koja se sastoji od entuzijastičnih lokalnih volontera, potvrdio je da su na istoj lokaciji, koristeći detektore metala, prethodno već pronađeni rimski novčići i broševi. Parker je bio u blizini, pripremajući čaj, kada su volonteri uzbuđeno izvijestili o pronalasku dodekaedra u jednom od iskopanih rovova tijekom dvotjednog istraživanja.

“Bilo je to predzadnji dan iskopavanja kada je iznenada u Rovu broj četiri pronađen ovaj dodekaedar,” rekao je Parker za Live Science. “Bio je to potpuni iznenađenje. U tom trenutku nismo imali mnogo metalnih signala, ali odjednom se pojavio.”


Ovaj objekt je poseban jer je očuvan u cjelosti, za razliku od mnogih drugih dosad pronađenih primjeraka koji su bili oštećeni ili nepotpuni. Također je veći od uobičajene veličine rimskih dodekaedara, koji mogu biti veličine golf loptice. Ova iznimna metalna ljuska sada je izložena u obližnjem muzeju, a nedavno je bila i predstavljena u sklopu emisije “Digging for Britain,” popularnog arheološkog TV programa na BBC-u.

Više od 100 takvih dodekaedara pronađeno je

Kako izvještava Live Science, više od 100 takvih dodekaedara pronađeno je diljem sjeverozapadne Europe u posljednjih 200 godina. Datiraju između prvog i trećeg stoljeća nove ere te su pronađeni isključivo na nekadašnjim sjevernim teritorijima Rimskog Carstva. Ponekad se nazivaju “Galo-Rimski” dodekaedri, prema Galima (Keltima) koji su naseljavali ta područja.

Svaki dodekaedar je dvanaestostrani šuplji metalni objekt, obično izrađen od bronce, s otvorima različitih veličina na svakoj strani. Ovi otvori su često okruženi koncentričnim kružnim uzorcima utisnutim u metal, a na svakom spoju dvanaest strana nalazi se izbočina. Iako na njima nema nikakvog teksta, niti su pronađeni opisi dodekaedra u rimskim zapisima, suvremeni arheolozi još uvijek nisu uspjeli objasniti njihovu prvotnu svrhu. Postoje razne teorije: neki smatraju da su dodekaedri bili igračke, kocke, dijelovi oružja, praćke ili uređaji za određivanje dometa rimskog topništva. Na internetu se mogu naći i teorije da su to bili uređaji za izračunavanje datuma pomoću zvijezda ili čak šablone za pletenje rimskih rukavica.

Međutim, zbog svoje složenosti, teško je prihvatiti da su bili oružje, a ni druge teorije nisu u potpunosti uvjerljive. Stoga mnogi arheolozi danas vjeruju da su dodekaedri imali religijsku ili ritualnu ulogu u Galo-Rimskim regijama gdje su pronađeni – moguće je da su se koristili za proricanje sudbine ili čaroliju. Nalazi nekih dodekaedra u grobnicama dodatno podupiru teoriju o njihovoj čarobnoj ulozi, a pošto je rimsko pravo zabranjivalo većinu oblika magije, to bi mogao biti razlog zašto o njima nije pisano.

Jedinstven dodekaedar

Nedavno otkriće u Norton Disneyu jedno je od rijetkih kada je rimski dodekaedar pronađen u svom izvornom arheološkom kontekstu, istaknuo je Parker. Većina drugih primjeraka iskopana je pomoću detektora metala tek kasnije, često daleko od mjesta prvotnog nalaza. Iako je iskopavanje moralo završiti dan nakon otkrića dodekaedra, Parker izražava nadu da će grupa osigurati dodatno financiranje i vratiti se na lokaciju sljedećeg ljeta.


Do sada su arheolozi na tom području otkrili artefakte iz doba željeznog doba koji prethode rimskoj vladavini, stotine dijelova rimske keramike iz drugog i trećeg stoljeća nove ere te ostatke rimske vile u blizini sela. Engleska i Wels postali su dio Rimskog Carstva nakon invazije 43. godine nove ere pod vodstvom cara Klaudije, nasuprot neuspjeloj invaziji njegova pra-pra-strica Julija Cezara 54. godine prije nove ere. Rimska vladavina u Britaniji trajala je sve do oko 410. godine nove ere, kada su većina legija otišla braniti kontinentalnu Europu od barbarskih invazija, ostavljajući Britance da se brane sami.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.