kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Revolucionarni postulat koji je zauvijek promijenio geometriju
Znanost

Revolucionarni postulat koji je zauvijek promijenio geometriju

Oblici geometrije.
objavljeno

Kroz povijest, različite kulture imale su različita uvjerenja o obliku Zemlje. Drevni Egipćani smatrali su Zemlju oblikom jajeta, dok je Homer smatrao da je to okrugli disk okružen Oceanom. Ajshil je vjerovao da je to dobro proporcioniran paralelogram, a Asteci su svijet zamišljali kao kvadrat. Istraživanje tih oblika i njihovih svojstava dovelo je do nastanka geometrije, izvedene iz grčkih riječi koje znače “mjerenje Zemlje”.

Podrijetlo geometrije u Aleksandriji

Otprilike prije 2.300 godina, u cvatućem gradu Aleksandriji, pojavila se geometrija kao formalna disciplina. Makedonska Ptolemejeva dinastija osnovala je Muzej, hram koji je sadržavao golemu knjižnicu s tisućama svitaka iz raznih krajeva. Ova institucija pružila je plodno tlo za intelektualna istraživanja i razvoj geometrije.

Euklidov temeljni rad: Elementi geometrije

U Muzeju, grčki matematičar Euklid sastavio je svoj revolucionarni rad, Elementi geometrije. Knjiga je bila izvanredna ne samo zbog sveobuhvatne kompilacije geometrijskog znanja već i zbog uvođenja nove matematičke metodologije koja bi postala standard za budući rad u tom području.

Sporna peta postulat

Euklidov peti postulat, poznat i kao postulat o paralelama, bio je predmet kontroverzi tijekom stoljeća. Mnogi matematičari pokušali su izvesti ovaj postulat iz ostale četiri, vjerujući da to nije neovisni aksiom. Međutim, njihovi su napori na kraju bili neuspješni.

Gaussovo shvaćanje i nastanak neeuklidske geometrije

Godine 1817. briljantni matematičar Karl Friedrich Gauss prepoznao je neovisnost Euklidovog petog postulata i otkrio da se, negiranjem toga, još uvijek može uspostaviti dosljedna geometrija. Unatoč ovom revolucionarnom otkriću, Gauss je oklijevao objaviti svoj rad jer su ideje filozofa Immanuela Kanta, koji je vjerovao da je euklidska geometrija “neizbježna nužnost mišljenja”, dominirale intelektualnim krajolikom tog vremena.

Doprinosi Bolyaija, Lobachevskog i Riemanna

Unatoč Gaussovoj neodlučnosti, razvoj neeuklidske geometrije nastavio se s matematičarima poput Jánosa Bolyaija, Nicolaija Ivanoviča Lobachevskog i Georga F. B. Riemanna koji su dalje istraživali implikacije odbacivanja Euklidovog petog postulata. Njihov rad postavio je temelje za novo razumijevanje geometrije koje će imati značajne implikacije za naše razumijevanje svemira.

Einsteinova opća teorija relativnosti i geometrija svemira

Godine 1915. Albert Einstein predstavio je svoje remek-djelo, opću teoriju relativnosti, koja je povezala geometriju prostora s materijalom koji ga ispunjava. Ova revolucionarna teorija utvrdila je da je zakrivljenost prostora mjera gravitacije te da oblik svemira ovisi o njegovom sadržaju materije. Einsteinov rad temeljito je promijenio naše shvaćanje svemira i istaknuo dubok utjecaj geometrije na naš pogled na svijet.

Revolucionarni postulat koji je zauvijek promijenio tijek geometrije imao je trajne implikacije za naše razumijevanje svemira. Od raznolikih percepcija oblika Zemlje drevnih civilizacija do Einsteinove revolucionarne teorije relativnosti, razvoj geometrije poslužuje kao dokaz snage ljudske znatiželje i inovacija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube