kozmos.hr
Znanost

Rekordni ‘val vrućine’ na snimkama iz svemira

Satelitska snimka šumskog požara - NASLOVNA (copernicus)
autor
objavljeno

Europa ovoga tjedna prolazi jedan od najtoplijih valova vrućine u povijesti, a utjecali visokih temperatura vidljivi su i na satelitskim snimkama.

Pogled iz svemira

Rijetki su sateliti koji imaju savršen pogled bez oblaka na cijelu Europu, ali u ponedjeljak (18. srpnja) europski meteorološki satelit Eumetsat snimio je upravo to. Iako čisto plavo nebo bez oblaka znači nevjerojatne satelitske snimke, isto tako znači i da Europa nema predah od toplinskog vala koji je zahvatio kontinent, donoseći rekordno visoke temperature diljem kontinenta i izazivajući razorne šumske požare koji su već opustošili stotine četvornih kilometara zemlje.

Prosječan rast temperature u lipnju 2022. godine u usporedbi s prosjekom u periodu između 1991. i 2020. godine (©Copernicus)
Prosječan rast temperature u lipnju 2022. godine u usporedbi s prosjekom u periodu između 1991. i 2020. godine (©Copernicus)

Toplinski val dolazi nakon drugog najtoplijeg lipnja u Europi u zabilježenoj povijesti i mnogi ga stručnjaci vide kao svjedočanstvo dubokih učinaka klimatskih promjena koji su već prisutni, kao i upozorenje na ono što slijedi za kontinent. Europa je specifičan kontinent po tome što ovdašnje temperature često rastu brže od ostatka svijeta.

Usporedne snimke

Usporedba slika snimljenih europskim satelitom za promatranje Zemlje Sentinel-2 sredinom lipnja i u drugom tjednu srpnja otkriva kako je obično bujni, zeleni britanski krajolik postao isušeno smeđi zbog suše. Ujedinjeno Kraljevstvo – inače poznato kao kišna država – obično ima prilično blaga ljeta, no ovoga tjedna bilježi iznimne vrućine koje su daleko iznadprosječne za ovo doba godine. Naime, po prvi put u zabilježenoj povijesti, očekuje se da će dijelovi zemlje dosegnuti 40°C.

U roku od mjesec dana bujni, zeleni britanski krajolik postao je isušeno smeđi zbog nedostatka kiše i iznimne vrućine (©Copernicus)
U roku od mjesec dana bujni, zeleni britanski krajolik postao je isušeno smeđ zbog nedostatka kiše i iznimne vrućine (©Copernicus).

Drugdje u Europi sateliti su snimili slike razornih šumskih požara. Vatrogasci se bore s nekoliko požara u Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj i Portugalu. U zapadnoj Španjolskoj prirodni rezervat u blizini Salamance gori od 12. srpnja, s više od 39 četvornih kilometara područja divljih životinja već je uništeno. Na jugu zemlje, u blizini popularnog turističkog grada Malage, još jedan šumski požar progutao je oko 20 četvornih kilometara zemlje.

Satelitska snimka šumskog požara u parku prirode Las Batuecas-Sierra de Francia u Španjolskoj u srpnju 2022. godine (©Copernicus).
Satelitska snimka šumskog požara u parku prirode Las Batuecas-Sierra de Francia u Španjolskoj u srpnju 2022. godine (©Copernicus).

Sateliti su također snimili razaranje uzrokovano šumskim požarima u poznatoj vinogradarskoj regiji oko grada Bordeauxa u jugozapadnoj Francuskoj. Dva požara koja su izbila 12. srpnja spalila su više od 100 četvornih kilometara u regiji. Upozorenja za ekstremnu opasnost od požara također su na snazi u Portugalu, Grčkoj i Turskoj.

Čini se da će 2022. postati jedna od najtoplijih godina u povijesti Europe, potvrđujući uznemirujući trend koji brine meteorologe i klimatske stručnjake. Podatci Copernicusa pokazuju da se kontinent zagrijava brže od ostalih dijelova svijeta, s prosječnim temperaturama 2.2°C iznad predindustrijskih razina. Ova razina zagrijavanja već je iznad globalne granice od 1.5°C kojoj globalna zajednica teži kako bi smanjila poremećaje u okolišu.

Nastavak lošeg trenda

Ljeto 2021. godine bilo je najtoplije ikad zabilježeno u Europi. Godine prije toga, 2020., bila je općenito natoplija u povijesti kontinenta (dakle, ne samo ljeto nego cijela godina!), a prosječne su temperature tada porasle i nevjerojatnih 1.2°C iznad srednjih razina za razdoblje 1991.-2020.

Prosječan rast temperature u svijetu (gore) i u Europi (dolje) kroz godine u usporedbi s prosjekom u periodu između 1981. i 2010. godine (©Copernicus).
Prosječan rast temperature u svijetu (gore) i u Europi (dolje) kroz godine u usporedbi s prosjekom u periodu između 1981. i 2010. godine (©Copernicus).

Najnoviji podatci agencije otkrivaju da je lipanj 2022. godine u Europi bio drugi najtopliji u povijesti, s temperaturama 1.6°C iznad prosjeka 1991.-2020. godine – za usporedbu globalna temperatura u prosjeku je tijekom lipnja bila veća za 0.32°C. „Anomalije prosječne europske temperature općenito su veće i promjenjivije od globalnih anomalija,“ napisali su dužnosnici Copernicusa u izjavi.

Evo kako je požar u Puli izgledao iz svemira

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

„Surface air temperature for June 2022,“ climate.copernicus.eu (pristup 19. srpnja 2022).

Tereza Pultarova (18. srpnja 2022.), „Satellites capture Europe broiling in record-breaking heatwave,“ space.com (pristup 19. srpnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube