kozmos.hr
Svemir

Evo kako je požar u Puli izgledao iz svemira

pula požar sentinel-2
objavljeno

Pogledajte snimke subotnjeg požara u Puli koje je snimio satelit Europske svemirske agencije.

Jučer, u subotu, 9. srpnja oko 11,50 ujutro izbio je veliki požar između naselja Valdebek, Dolinka i Vintijan u gradu Puli. Nakon četiri sata teške borbe s požarom, vatrogasci su ga uspjeli dovesti pod kontrolu zajedno s lokalnim stanovnicima koji su pripomagali u gašenju požara, kako prenosi Jutarnji list. Stanovnici s navedenog područja odmah su evakuirani, a veći dio Pule privremeno je ostao bez struje zbog toga što je požar krenuo iz trafostanice. U gašenju su sudjelovali i kanaderi.

Snimke požara iz svemira

Kako je puhala teška bura, požar je poprimio veće razmjere nego da bure nije bilo. Tome svjedoče upravo snimke požara iz svemira koje je snimio satelit Sentinel-2 Europske svemirske agencije s visine od 780 kilometara.

pula požar sentinel-2
Satelitske snimke požara u Puli sa satelita Sentinel-2 na vidljivom dijelu spektra. Izvor: Igor Karasi / Copernicus Open Access Hub.

Točnije, Sentinel-2 nije jedan satelit, već konstelacija dvaju fizički odvojenih satelita, Sentinela-2A i Sentinela-2B, a za 2024. godinu u planu je i lansiranje trećeg satelita, Sentinela-2C. Ta konstelacija jedna je od njih nekoliko u službi programa Copernicus koji za Europsku uniju provode Europska svemirska agencija (ESA) i Agencija Europske unije za svemirske programe (EUSPA), a zadaća tog programa pružati je globalni, kontinuirani, autonomni, visokokvalitetni i široki kapacitet za promatranje planeta Zemlje. Podaci koje sateliti Sentinel prikupljaju koriste se u službu smanjivanja utjecaja klimatskim promjena, kao i pružanja civilne zaštite, kako navode mrežne stranice Europske svemirske agencije. Uz satelite Sentinel (vidi popis i detalje ovdje), programu Copernicus pripomažu i podaci sa drugih satelita, najviše satelita pojedinih europskih država, kao i podaci prikupljeni kroz in situ mjerenja, odnosno mjerenja odrađena na tlu ili iz aviona.


Senzori na satelitima Sentinel-2, koji se inače koriste za promatranje zemaljskog tla (vegetacije, tla, vodenih površina, obala) iz ptičje perspektive, sposobni su to činiti na ukupno 13 različitih pojasa elektromagnetskog spektra. Zbog toga uz fotografije na vidljivom dijelu spektra imamo i snimke požara na kratkovalnom infracrvenom dijelu spektra.

pula požar sentinel-2 infrared
Satelitske snimke požara u Puli sa satelita Sentinel-2 na kratkovalnom infracrvnom dijelu spektra. Izvor: Igor Karasi / Copernicus Open Access Hub.

Kratkovalne infracrvene (short-wave infraraed, ili SWIR) slike pogotovo su pogodne u slučajevima kao što je ovaj jer friško izgorena područja jako reflektiraju zračenje s tog dijela spektra, što omogućuje vrlo lako mapiranje površina zahvaćenih vatrom.

Za razliku od tih snimaka iz svemira, situacija na tlu izgledala je puno apokaliptičnije.

pula požar snimke na tlu
Evo kako je požar izgledao na lokaciji. Izvor: Igor Karasi.

Program Copernicus

Program Copernicus, koliko god bio koristan, ipak ne zadovoljava sve potrebe koje ljudi koji koriste njegove usluge imaju. Kao odgovor na te nedostatke, ESA trenutno priprema drugu generaciju programa, Copernicus 2,0, kojim će se proširiti svemirska komponenta programa lansiranjem dodatnih šest misija Sentinel (7-12), kojima će pak biti zadaća mjeriti stvari kao što su emisije ugljičnog dioksida, topografija i debljina polarnih kapa, površinska temperatura, itd. Ti podaci za sada su ili nedostupni ili se prikupljaju, u limitiranom obliku, s vanjskih satelitskih mreža.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvor:

„Europe’s Copernicus programme“. The European Space Agency. https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Europe_s_Copernicus_programme (10.7.2022.).

Pons, Juan. „Ursula von der Leyen gets the EU Space Agency off the ground with 14.8 billion euros“. Atalayar, 2021. https://atalayar.com/en/content/ursula-von-der-leyen-gets-eu-space-agency-ground-148-billion-euros (10.7.2022.).

„Sentinel Overview“. The European Space Agency. https://sentinel.esa.int/web/sentinel/missions (10.7.2022).

 

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.