kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • “Rađanje” crne rupe bila je najsjajnija kozmička eksplozija ikada
Svemir

“Rađanje” crne rupe bila je najsjajnija kozmička eksplozija ikada

objavljeno

Crne rupe, poznate po svojoj proždrljivoj prirodi, također bi mogle doprinositi energiji univerzuma. Sada se čini da je “rođenje” crne rupe bila najsvjetlija kozmička eksplozija ikad zabilježena.

U revolucionarnom kozmičkom događaju zabilježenom 22. listopada prošle godine, ogromna zvijezda se “urušila” i “rodila” crnu rupu. Ovo se događanje obilježilo izvanrednom izbijanju gama-zraka i dugotrajnim svjetlucanjem, zbog čega je događaj ime “Najsvjetliji svih vremena” (na Engleskom BOAT).

“Rođenje” crne rupe

Astrofizičari diljem svijeta neumorno istražuju neobično svijetli bljesak gama-zraka i njegovo polako blijedilo svjetlucanje od trenutka kada su njihovi teleskopi zabilježili BOAT signal.

Tim suradnika, uključujući dr. Hendrika Van Eertena s Odsjeka za fiziku Sveučilišta u Bathu, predložio je da BOAT, ili GRB 221009A, direktno bio uperen prema Zemlji i nosio je izvanredan volumen zvjezdanog materijala. Njihovo istraživanje sada je objavljeno u uglednom časopisu Science Advances.

Voditelj studije, dr. Van Eerten, objasnio je da polako blijedilo svjetlucanja nakon eksplozije i nemogućnost promatranja rubova mlaza ukazuju na jedinstvenu strukturu GRB-a. Njihovi matematički modeli potvrdili su tu hipotezu.


Istraživači predlažu da je neobična širina ovog događaja rezultat mješavine zvjezdanog materijala i mlaza dok je prolazio kroz kolapsirajuću zvijezdu. Ta mješavina uzrokovala je pojavu plina zagrijanog šokom u našem vidnom polju, čime je maskirala potpis mlaza.

Budućnost proučavanja GRB-a

Prema dr. Van Eertenu, njihov model pruža uvide u BOAT i druge zbunjujuće svijetle kozmičke događaje. Znastvenici pretpostavljaju postojanje ekstremne klase događaja koji prikrivaju smjer protoka plina. Za razumijevanje njihove rijetkosti potrebna je buduća istraživanja njihovih magnetskih polja i masivnih zvijezda.

Dr. Brendan O’Connor, glavni autor studije, izjavio je da iznimno dugotrajni i svijetli GRB 221009A i njegovo svjetlucanje koje obara rekorde pružaju rijetku priliku za postavljanje temeljnih pitanja o crnim rupama, modelima tamne tvari i kozmičkim eksplozijama.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.