kozmos.hr
Astronomija

Put od 50.000 svjetlosnih godina do crne rupe

objavljeno

Znanstvenici su otkrili zvijezdu koja je putovala izvan granica naše galaksije, Mliječnog puta, do supermasivne crne rupe u njenom središtu. Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Proceedings of the Japan Academy, Series B, prvi je put da je identificirana zvijezda izvan-galaktičkog porijekla u blizini supermasivne crne rupe.

U blizini supermasivne crne rupe, poznate kao Sagittarius A*, u središtu Mliječne staze, zabilježeno je prisustvo brojnih zvijezda. Međutim, zbog ekstremne gravitacije crne rupe, uvjeti u njenom okruženju su previše neprijateljski za nastanak novih zvijezda. Stoga, sve opažene zvijezde moraju imati porijeklo iz drugih dijelova galaksije, odakle su migrirale prema crnoj rupi. Postavlja se pitanje: odakle su te zvijezde potekle?

Međunarodni istraživački tim predvođen Shogom Nishiyamom sa Sveučilišta Miyagi za obrazovanje proveo je osmogodišnje promatranje pomoću Subaru teleskopa. Tijekom istraživanja, tim je detaljno proučavao zvijezdu S0-6, smještenu samo 0,04 svjetlosne godine od Sagittariusa A*.

Analizom je utvrđeno da je S0-6 stara otprilike 10 milijardi godina i da ima kemijski sastav sličan zvijezdama iz manjih galaksija izvan Mliječne staze, poput Malog Magellanovog oblaka.

Najplauzibilnija teorija o porijeklu S0-6 sugerira da je zvijezda nastala u maloj, sada nepostojećoj galaksiji koja je kružila oko Mliječnog puta i koja je s vremenom bila asimilirana. Ovo je prvi put da su promatrački dokazi ukazali na mogućnost da su neke od zvijezda u blizini Sagittariusa A* nastale izvan naše galaksije.

Tijekom svog postojanja, zvijezda S0-6 je prešla put dulji od 50.000 svjetlosnih godina, putujući izvan granica Mliječnog puta do blizine Sagittariusa A*. Vrlo je vjerojatno da je zvijezda prešla i veću udaljenost, postupno se spuštajući prema centru galaksije, a ne kretanjem direktnom putanjom.

Prema Nishiyami, još uvijek postoje brojna neodgovorena pitanja: “Je li S0-6 zaista potekla izvan Mliječne staze? Ima li pratitelja ili je putovala sama? Nadamo se da ćemo kroz daljnja istraživanja rasvijetliti tajne zvijezda u blizini supermasivne crne rupe.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube