kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Prema znanstveniku, gljive mogu međusobno komunicirati koristeći do 50 “riječi”.
Znanost

Prema znanstveniku, gljive mogu međusobno komunicirati koristeći do 50 “riječi”.

objavljeno

Profesor smatra da bi električni impulsi koje šalju mikološki organizmi mogli biti slični ljudskom jeziku

Kada pomislimo na gljivu, uglavnom pomislimo na mirne, tihe, solitarne organizme koje pronalazimo u šumama i mjestima bogatih vegetacijom.

U nedavnom istraživanju, znanstvenik sa Sveučilišta zapadne Engleske ugradio je elektrode u četiri različite vrste gljivica i otkrio da se čini da međusobno komuniciraju pomoću električnih impulsa.

Matematička analiza električnih signala koje gljive naizgled šalju jedna drugoj identificirala je obrasce koji imaju zapanjujuću strukturnu sličnost s ljudskim govorom.

Prethodna istraživanja su sugerirala da gljive provode električne impulse kroz duge, podzemne filamentne strukture zvane hife – slično načinu na koji živčane stanice prenose informacije kod ljudi.

Čak je pokazalo da se brzina aktiviranja ovih impulsa povećava kada hife dođu u dodir s drvenim blokovima, povećavajući mogućnost da gljive koriste ovaj električni “jezik” za dijeljenje informacija o hrani ili ozljedama s udaljenim dijelovima sebe. , ili s partnerima povezanim s hifama kao što su drveće.


https://kozmos.hr/nova-studija-tvrdi-da-na-marsu-postoje-organizmi-slicni-gljivicama/

Ali imaju li ti nizovi električne aktivnosti išta zajedničko s ljudskim jezikom?

Kako bi istražio, profesor Andrew Adamatzky analizirao je obrasce električnih impulsa koje stvaraju četiri vrste gljiva – enoki, gljivice splitgill, gljivice ghost i kordiceps.

Učinio je to umetanjem sićušnih mikroelektroda u supstrate kolonizirane njihovim micelijama.

“Ne znamo postoji li izravna veza između šiljastih uzoraka u gljivama i ljudskog govora. Vjerojatno ne”, rekao je Adamatzky. “S druge strane, postoji mnogo sličnosti u obradi informacija u živim supstratima različitih klasa, obitelji i vrsta. Samo sam bio znatiželjan za usporedbu.”

Istraživanje, objavljeno u Royal Society Open Science, pokazalo je da su se ti šiljci često skupljali u nizove aktivnosti, nalik na rječnike od do 50 riječi, te da se distribucija ovih “duljina riječi gljivica” uvelike poklapa s onima u ljudskim jezicima.

Gljivice splitgill – koje rastu na drvetu koje se raspada i čija plodna tijela nalikuju valovima zbijenih koralja – generirale su najsloženije “rečenice” od svih.

Najvjerojatniji razlozi za ove valove električne aktivnosti su održavanje integriteta gljivica – analogno vukovima koji zavijaju kako bi održali integritet čopora – ili prijavljivanje novootkrivenih izvora atraktanata i repelenata drugim dijelovima njihove micelije, predložio je Adamtzky.

“Postoji i druga opcija – da oni ništa ne govore”, rekao je. “Vrhovi micelija koji se razmnožavaju električni su nabijeni, i stoga, kada nabijeni vrhovi prođu kroz par diferencijalnih elektroda, bilježi se skok u razlici potencijala.”

Što god ti “nagli događaji” predstavljali, čini se da nisu slučajni, dodao je.

Tračak skepticizma

Iako su nalazi intrigantni, postoji doza skepticizma u znanstvenoj zajednici.

Znanstvenici bi željeli vidjeti više dokaza prije nego što ih budu spremni prihvatiti kao oblik jezika. Druge vrste pulsirajućeg ponašanja ranije su zabilježene u gljivičnim mrežama, kao što je pulsirajući transport hranjivih tvari – vjerojatno uzrokovan ritmičkim rastom dok gljive traže hranu.


“Ovaj novi rad detektira ritmičke obrasce u električnim signalima, slične frekvencije kao i pulsevi hranjivih tvari koje smo pronašli”, rekao je Dan Bebber, izvanredni profesor bioznanosti na Sveučilištu Exeter i član odbora za istraživanje gljivične biologije Britanskog mikološkog društva. .

“Iako zanimljivo, tumačenje kao jezik djeluje pomalo pretjerano entuzijastično i zahtijevalo bi mnogo više istraživanja i testiranja kritičnih hipoteza prije nego što vidimo ‘Gljivicu’ na Google Translateu.”

Pridružite se raspravi u našoj Telgeram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Linda Geddes (6. travnja 2022.,) “Mushrooms communicate with each other using up to 50 ‘words’, scientist claims,” The Guardian

Andrew Adamtzky 2022. Language of fungi derived from their electrical spiking activity, The Royal Society

Pratite Kozmos na Google Vijestima.