kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte veličanstvenu solarnu prominenciju kako pleše iznad Sunca u zadivljujućem videu
Svemir

Pogledajte veličanstvenu solarnu prominenciju kako pleše iznad Sunca u zadivljujućem videu

objavljeno

Renomirani astrofotograf Miguel Claro zabilježio je neobičan ples plazme iznad površine Sunca, predstavljajući fenomen znan kao solarna prominencija. Ovaj impresivni događaj, koji se odvijao 6. i 7. veljače 2022. godine, uhvaćen je kroz seriju detaljnih snimaka koje Claro detaljno opisuje na svojoj web stranici. Solarne prominencije predstavljaju impozantne strukture spletene od linija magnetskog polja Sunca koje zadržavaju koncentrirane guste oblake solarne plazme iznad sunčeve površine, često se manifestirajući u formi velikih lukova ili petlji

Kako piše Claro za space.com, prominencija, koja se manifestira kao veličanstvena petlja plazme, postala je izvor značajne pozornosti kada je eruptirala, stvarajući koronalno izbacivanje mase (CME) – masivni oblak plazme koji je izbačen u svemir. Claro je ovaj proces pratio s izuzetnom pažnjom, beležeći svaki trenutak. Te su snimke kasnije pretvorene u timelapse video koji dokumentira evoluciju i dinamiku solarne prominencije.

“Finalni produkt je video visoke rezolucije od 4K, svaki dan dokumentiran s oko 2.5 sati snimljenog materijala, što ukupno čini pet sati vizualnog zapisa,” objašnjava Claro. Nadalje, on ističe da je, prema njegovim mjerenjima, prominencija bila otprilike deset puta veća od Zemlje u visinu, protežući se na tisuće kilometara duž periferije Sunca.


Značaj ovog rada prepoznat je i na međunarodnoj razini; jedna od Clarovih fotografija prominencije osvojila je visoku pohvalu u kategoriji “Naše Sunce” na prestižnom natjecanju Astronomy Photographer of the Year koje organizira Kraljevska opservatorija Greenwich 2022. godine.

Snimanje ove spektakularne pojave odvijalo se iz Alqueva Dark Sky rezervata u Portugalu, koristeći naprednu QUY5III174M kameru i Sky-Watcher Esprit 120ED profesionalni teleskop, opremljen Daystar Quark Prominence filtrom. Claro upozorava da niti jedan pokušaj promatranja ili fotografiranja Sunca ne bi trebao biti poduzet bez specijalizirane zaštitne opreme, kao što su solarni filteri ili naočale za pomrčinu Sunca.

Za više informacija o radu Miguela Clara, njegovu impresivnu galeriju i nadolazeće projekte, posjetite njegovu službenu web stranicu ili pratite njegove ažuriranja na Instagram profilu @miguel_claro.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.