kozmos.hr
Svemir

Pogledajte što je Artemis vidio na putu do Mjeseca

Artemis I snimka površine Mjeseca (NASA)
objavljeno

Svemirska letjelica prošla je oko 130 kilometara iznad Mjesečeve površine kada je uključila svoje kamere kako bi snimila fotografije našeg prirodnog satelita.

Orion i Artemis

NASA-ina svemirska letjelica Orion nastavlja raditi bez ikakvih problema nakon uspješnog ‘ubacivanja’ u Mjesečevu orbitu. NASA izvješćuje da je svemirska letjelica konačno stigla na svoje odredište nakon što je 25. studenog izvela 88-sekundno paljenje motora što joj je omogućilo ulazak u retrogradnu orbitu oko Zemljina prirodnog satelita.

Kako je izvijestila svemirska agencija, letjelica je putovala oko 92.000 kilometara iznad Mjesečeve površine nakon paljenja posljednjeg motora. No prije nego što je letjelica ubačena u retrogradnu orbitu, morala je proći blizu Mjesečeve površine. Dok je svemirska letjelica obilazila Lunu, snimila je neke od najbližih fotografija površine.

Optička navigacijska kamera

Flight Day 6: Orion's Optical Navigation Camera Captures Lunar Surface

Sada će znanstvenici pratiti telemetrijske podatke letjelice i paziti na ključne sustave dok letjelica nastavlja kružiti oko Mjeseca. Tijekom bliskog preleta Mjesečeve površine, uključio je svoje kamere i počeo fotografirati Mjesec. Šestog dana misije Artemis I optička navigacijska kamera (Optical Navigation Camera) svemirske letjelice Orion snimila je crno-bijele slike kratera na Mjesecu tijekom njegovog najbližeg približavanja.


Flight Day 6: Orion's Optical Navigation Camera Captures Lunar Surface

130 km iznad površine

Orion koristi optičku navigacijsku kameru za snimanje fotografija Zemlje i Mjeseca u različitim fazama i udaljenostima. Ovo pruža poboljšani skup podataka koji potvrđuju njegovu učinkovitost u različitim uvjetima osvjetljenja. Zauzvrat NASA navodi da će to pomoći u orijentaciji letjelice u budućim misijama s posadom.

Artemis I doslovno utire put čovječanstvu natrag na Mjesečevu površinu. Kada je letjelica snimila ove fotografije, nalazila se oko 130 kilometara od Mjesečeve površine. To je omogućilo njegovim kamerama da snime fotografije visoke rezolucije nekih od kratera, identificirajući brojne ključne karakteristike Mjesečeve površine.

Cijelu galeriju slika možete pogledati na sljedećem linku.

Artemis 1 na pola puta do Mjeseca snimio Zemlju

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.