kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte snimku nepoznatog objekta koji se zabio u Jupiter
Svemir

Pogledajte snimku nepoznatog objekta koji se zabio u Jupiter

NASA-ina svemirska letjelica Juno snimila je Jupiterovu i Ganimedovu sjenu tijekom 40. bliskog prolaska 25. veljače 2022. godine (©NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS).
objavljeno

Riječ je ili o asteroidu ili fragmentu komete.

Često pod budnim okom amaterskih astronoma, ogromni Jupiter, čija je masa više od 300 puta veća od Zemljine, i dalje otkriva svoje tajne. Prošle godine, jedan pažljiv promatrač zabilježio je trenutak kada se svemirski objekt sudario s ovim planetom. U međuvremenu, entuzijast iz Japana dokumentirao je novu blistavu eksploziju u Jupiterovoj atmosferi.

Vijest o ovom događaju, koji se zbio 29. kolovoza, podijeljena je putem platforme poznate kao X (ranije Twitter) na računu MASA Planetary Log, predstavljajući svijetu bljesak koji je sve ostavio bez daha.

Što je izazvalo ovu svemirsku predstavu iznad Jupitera? Prve procjene sugeriraju da je to mogao biti asteroid ili možda fragment kometa. I dok je ovaj tajanstveni objekt prodirao kroz Jupiterovu gustu atmosferu, došao je u kontakt s planetarnim molekulama. Taj je susret izazvao snažnu toplinu i trenje, zbog čega je objekt sjajno zasvijetlio, a teleskopi s Zemlje zabilježili su taj trenutak, baš kad objekt izgara u Jupiterovoj atmspferi.


Peter Vereš iz prestižnog Centra za astrofiziku – Harvard & Smithsonian komentirao je fenomen ovim riječima: “Objekt se praktički istopio i eksplodirao pri udaru.” Također je povukao paralelu s događajima na Zemlji, napominjući da ovakvi susreti podsjećaju na meteore koji eksplodiraju u našoj atmosferi. Međutim, za planet veličine Jupitera, ovaj je događaj bio relativno neznatan. Podsjećajući nas na prošle svemirske događaje, Vereš je spomenuo 1994. godinu i sudar s kometom Shoemaker-Levy 9, koji je na Jupiteru ostavio ožiljke velike kao naš planet.

Sudari su čest fenomen u povijesti našeg Sunčevog sustava, kako ističe Mashable. Zbog svoje ogromne mase, Jupiter je česta meta. Njegova jaka gravitacija ne samo da privlači svemirsku prašinu, već i kontrolira gotovo 100 mjeseci koji kruže oko ovog plinovitog diva. Uspoređujući ga s poznatim uređajem, Vereš je duhovito nazvao Jupiter “usisivačem Sunčevog sustava”, aludirajući na njegovu sposobnost privlačenja kozmičkih objekata.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.