kozmos.hr
Svemir

Pogledajte Orionov put do Mjeseca i natrag

autor
objavljeno

Misija Artemis I bila je ogroman uspjeh, a NASA je sada objavila i snimku kojom možemo još jednom ‘ispratiti’ putovanje letjelice Orion.

Proživite putovanje

Ponovno proživite NASA-inu epsku misiju Artemisa 1 na Mjesec u videu koji prikazuje put letjelice od lansiranje do slijetanja. Videozapis počinje sa Space Launch Systemom koji je lansirao letjelicu Orion prema Mjesecu 16. studenoga, a uspješnim lansiranjem napravljen je prvi važan korak prema ponovnom slanju čovjeka na Mjesec.

Objavljene nove nevjerojatne slike Mjeseca

Nakon lansiranja video prati Orion na njegovom 25,5-dnevnom putovanju u okviru misije Artemis I. Na svome putu letjelica je prošla oko Mjeseca, ‘zaokrenula se’ te se uputila natrag prema Zemlji, a videozapis završava uspješnim testom ponovnog ulaska i spuštanja koji se odvio 11. prosinca. Letjelica Orion pomoću jedanaest padobrana tako se uspješno spustila u Tihi ocean i vratila matičnom planetu!


Artemis i Orion

Misija otvaranja vrata za program Artemis, a tijekom trajanja proizvela je zapanjujuće snimke koje prikazuju Zemlju i Mjesec u zadivljujućim pogledima. Zalasci Mjeseca i izlasci Zemlje prikazani su u snimci uživo koju je NASA emitirala iz svemira na Zemlji.

Iako su se gledatelji također mogli ‘voziti’ uz program Apollo tadašnje snimke – iz 1960-ih i 1970-ih – uglavnom su prikazivane naknadno. Čak i za one misije koje su emitirale snimke u boji one nisu bile u 4K – kao što je to slučaj s Artemisom!

Budućnost programa

Znanstvenicima sada predstoji mjeseci i mjeseci analize podataka koje će prikupiti iz letjelice Orion nakon njenog uspješnog slijetanja u Tihi ocean. Lekcije naučene iz ove misije bit će ključne za uspješnu realizaciju misije Artemis II koja bi oko 2024. godine trebala poslati ljudsku posadu na put oko Mjeseca.

Pogledajte što je Artemis vidio na putu do Mjeseca

Ova misija koja predstoji bit će ključni test sustava za održavanje života prije kulminacije projekta – misije Artemis III koja će dovesti astronaute do Mjesečeve površine oko 2025. godine. Dok NASA nastavlja s izgradnjom misija Artemis, također će izgraditi i svemirsku stanicu Gateway koja će se nalaziti u Mjesečevog orbiti i služiti kao podrška za operacije na površini našeg prirodnog satelita.

Zašto je misija Artemis I važna?


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Elizabeth Howell (13. prosinca 2022.), „NASA’s Artemis 1 moon mission was epic and you can relive it in this highlight video,“ space.com (pristup 14. prosinca 2022).

„Time lapse of the Orion spacecraft approaching Earth (Credit: NASA Live Footage & @RichySpeedbird on Twitter for the edit),“ reddit.com (pristup 14. prosinca 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.