kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Perseverance počinje tražiti dokaze o postojanju života na Marsu
Svemir

Perseverance počinje tražiti dokaze o postojanju života na Marsu

Rover Perseverance na Marsu. Izvor: NASA
objavljeno

Hoće li Perseverance riješiti najveću Marsovsku zagonetku?

Počele su pripreme za glavnu znanstvenu zadaću misije rovera Perseverance. Dok je javnost bila okupirana povijesnim uspjesima mini-helikoptera Ingenuity, rover je putovao do planirane istraživačke lokacije, koja je smještena kilometar južnije od mjesta slijetanja. Sve je spremno da se krene sa traženjem dokaza o nekadašnjem postojanju života na Marsu.

Dosadašnji znanstveni rad rovera Perseverance

Perseverance je nakon slijetanja testirao istraživačke znanstvene instrumente, uključujući i sustav uzimanja i analiziranja uzoraka. Sustav MOXIE (Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment), koji služi za dobivanje kisika iz ugljikovog dioksida pomoću elektrolize se pokazao vrlo uspješnim.

Tijekom prvog testa, uređaj je uspio dobiti 5.4 grama kisika po satu rada, što je odrasloj osobi dostatno za 10 minuta disanja. U slučaju daljnjih uspjeha sustava, planira se slanje i postavljanje puno većih pogona sa kapacitetom čak do dva kilograma po satu, što će pružiti dovoljne količine kisika za buduće Marsovkse ekspedicije.


kemijska-analiza-na-marsu
Svi kemijski elementi koji su pronađeni u jednom uzorku kamena pomoću PIXL instrumenta. Izvor: NASA/JPL-Caltech
Vrijeme je za traženje znakova nekadašnjeg života na Marsu

Perseverance je stigao do prve lokacije za ispitivanje i bušenje, koja se nalazi kilometar južnije od mjesta slijetanja. Uzorke kamenja koje će rover prikupiti NASA-in tim nazvao je paver- ravno, bijelo, prašnjavo kamenje koje prekriva većinu površine kratera Jezero. To područje smatra se najstarijim dijelom kratera. Ostaje nejasno jeli ovo kamenje  rezultat vulkanske aktivnosti ili sedimentacije na dnu jezera.

https://kozmos.hr/produbljuje-se-misterij-metana-na-marsu/

NASA-in tim vjeruje da je krater nekada bio ispunjen vodom što je tvorilo jezero koje se više puta punilo i produbljivalo, te je moglo pružiti povoljne uvjete za postojanje života. Perseverance je opremljen sa potrebnim alatima koji bi mogli otkriti prve tragove života u prošlosti.

Rover bi trebao početi prikupljati uzorke za dva tjedna. Prvo će tražiti prikladno kamenje za uzorke pomoću fotografija terena i geoloških analiza.

Ukupno bi rover trebao prikupiti 38 jezgri Marsovksih stijena tijekom svojeg djelovanja. Neki od njih biti će ispitani na licu mjesta, dok će otprilike trećina biti spremljena u metalne spremnike koji će ostati na površini Crvenog planeta.

Umjetnički prikaz orbitera koji će vratiti uzorke na Zemlju. Izvor: ESA

NASA-in lander (NASA’s Sample Retrieval Lander) koji je će sudjelovati u jednom dijelu misije vraćanja uzoraka na Zemlju, biti će lansiran 2026. godine. On će sletjeti na površinu Marsa, uzeti uzorke i spremiti ih u posebno vozilo (Mars Ascent Vehicle), koje će zatim biti lansirano natrag u Marsovu orbitu, gdje će ga čekati ESA-in orbiter (Earth Return Orbiter ) koji će ih vratiti na Zemlju. Za odgovor na pitanje jeli nekada postojao život na Marsu mogli bismo pričekati još jedno desetljeće, no najbitnije je da ćemo na kraju saznati istinu!


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bartels, M. (2021, July 21). NASA’s Perseverance rover is ready to hunt signs of life on Mars. See the 1st science results today. Space.com.
• Margetta, R. (2021, July 21). NASA Perseverance Mars Rover to Acquire First Sample. NASA.
• NASA. (n.d.). Signs of Life on Mars? NASA’s Perseverance Rover Begins the Hunt.
• Phys.org. (2021, July 20). Signs of life on Mars? Perseverance rover begins the hunt.
 Voosen, P., Ibrahim, M., & Fritts, R. (2021, July 21). NASA’s Perseverance rover to drill first samples of martian rock. Science.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.