kozmos.hr
Jeste li znali?

Otopljeni tibetanski ledenjaci oslobađaju viruse stare 15 000 godina

objavljeno

Trebamo li se brinuti zbog sličnih drevnih virusa?

Znanstvenici su analizirali stare uzorke leda s tibetanske visoravni i u njima pronašli genomske sekvence više od 30 drevnih virusa, od kojih je većina bila ranije nepoznata znanosti. Virusi iz ledene kape Guliya stari su približno 15 000 godina.

Što drevne viruse čini važnima i potencijalno opasnima?

Informacije o mikrobima pronađenim u ledenjacima počele su se pojavljivati u početku prošlog stoljeća, ali su se uglavnom ignorirale sve do 1980-ih. Nakon toga, znanstvenici su uspjeli kultivirati proteobakterije, aktinobakterije, firmicute i bakteroide – vrste koje dominiraju u jezgrama – od drevnog leda starog više od 750 tisuća godina.

Iako još nema izravnih dokaza in situ, neke studije sugeriraju da su ti mikroorganizmi zadržali aktivnost dok su nastavili stvarati višak plinova, uključujući CO2, CH4 i N2O.

Većina ovih studija bila je usredotočena na mikrobne zajednice, ali virusi u ledenjacima pronađeni su samo nekoliko puta. Prvo su u ledenim jezgrama Grenlanda pronašli RNK tobamovirusa povezanog s virusom mozaika rajčice, starog 140 tisuća godina. Tada su u ledu na Istoku otkrivene čestice slične virusima. Uz to, drevni virusi pronađeni su u permafrostu i smrznutim izmetima životinja, kao i na površini ledenjaka Svalbard.


Autori nove studije – znanstvenici iz različitih istraživačkih centara širom svijeta, primijenili su novu “ultra-čistu” metodu za analizu mikrobnih i virusnih zajednica sačuvanih u dvije ledene jezgre izbušene na vrhu (6710 metara nadmorske visine) i visoravni ( 6200 metara nadmorske visine) ledenjaka tibetanske visoravni u Kini.

Znanstvenici obrađuju ledenu jezgru izbušenu u ledenoj kapi Gulia na tibetanskoj visoravni. Izvor: Lonnie Thompson, Sveučilište Ohio State

Ledenjaci u ovoj regiji nastajali su postupno, a zajedno s prašinom i plinovima u njihovim središtima virusi su se “taložili”. Kao rezultat, “ledene zamke” zadržale su sve što je bilo u atmosferi tijekom smrzavanja svakog sloja.

Slojevi su pak stvorili svojevrsnu vremensku crtu kroz koju kroz povijest možete naučiti više o klimatskim promjenama, mikrobima, virusima i plinovima.

https://kozmos.hr/znanstvenici-otkrili-drevne-biljke-ispod-kilometra-leda/

Kako se ispostavilo, uzorci s tibetanske visoravni datiraju i prije 15 tisuća godina. Kada su istraživači, između ostalog, analizirali led, on je otkrio genomske sekvence 33 virusa: četiri su od njih poznata znanosti, a 28 se smatralo jedinstvenima. Istodobno, koncentracije su bile puno niže nego u oceanima ili tlu.

Budući da virusima nedostaje jedan univerzalni gen, taksonomija novih zaraznih sredstava utvrđena je usporedbom uobičajenih genskih setova s ​​genomima 2304 poznata virusa. Pronađeni virusi najvjerojatnije potječu iz tla ili biljaka, a ne od životinja i ljudi.

Trebaju li nas drevni virusi zabrinjavati? Ekolozi su često govorili o potencijalnim opasnostima koje bi se mogle skrivati ​​u ledu. Nema govora o tome kakva bi se vrsta virusa mogla osloboditi topljenjem, a to je posebno zabrinjavajuće tijekom pandemije.

Istina je da je izvan naših mogućnosti zaustaviti neočekivani napad, ali također nije vrlo moguće da će se ikad dogoditi. S druge strane, znanstvenici nastavljaju otkrivati ​​sve više i više novih drevnih virusa koji donose nepoznate činjenice o prošlim promjenama okoliša na planeti, kao i o evoluciji virusa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi-KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bressan, D. (2021, July 21). Glacier Ice Reveals Previously Unknown Viruses. Forbes.
• Hart, A. (2021, July 21). Ancient viruses found in Tibetan glacier. Cosmos Magazine.
• Koumoundouros, T. (n.d.). Ancient 15,000-Year-Old Viruses Identified in Melting Tibetan Glaciers. ScienceAlert.
• ScienceDaily. (2021, July 20). 15,000-year-old viruses discovered in Tibetan glacier ice.
• Zhong, Z.-P., Tian, F., Roux, S., Gazitúa, M. C., Solonenko, N. E., Li, Y.-F., Davis, M. E., Etten, J. L. V., Mosley-Thompson, E., Rich, V. I., Sullivan, M. B., & Thompson, L. G. (2021, July 20). Glacier ice archives nearly 15,000-year-old microbes and phages. Microbiome.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.