kozmos.hr
Jeste li znali?

Što se događa ljudskom tijelu u svemiru?

Astronaut slavi u svemiru
autor
objavljeno

Donosimo kratku listu nevjerojatnih, ali i zastrašujućih, stvari koje ljudsko tijelo proživi tijekom putovanja kroz svemir.

‘Ružna’ strana svemirskog putovanja

Iako je mogućnost putovanja u svemir nedvojbeno uzbudljiva, stvarni učinci koje to ima na ljudsko tijelo nisu samo grubi – oni su, u nekim slučajevima, potpuno zastrašujući.

Nedavno objavljena studija u časopisu Cells detaljno navodi mnoge načine na koje se ljudsko tijelo suočava sa zastrašujućim posljedicama van našeg planeta. Međunarodna skupina istraživača, predvođena medicinskim stručnjacima sa sveučilišta Baylor u Houstonu, kategorizirala je ove učinke te u nastavku donosimo one najčudnije na koje svemir utječe i mijenja ljudsku fiziologiju i psihologiju.

Čudna svemirska ‘prašina’

Tijekom proteklih šezdesetak godina ljudskog putovanja svemirom pojavilo se ogromno istraživanje o tome kako svemir utječe na tijelo. No, jedan od najvećih preostalih upitnika je problem svemirske prašine i prašine na drugim planetima i satelitima, a sve to može dospjeti u pluća svemirskih putnika.


U procjeni rizika objavljenoj prošlog ljeta, NASA napominje da „s obzirom na jedinstvena svojstva prašine s Mjeseca i drugih nebeskih tijela, postoji mogućnost da bi izloženost mogla dovesti do ozbiljnih zdravstvenih učinaka (npr. respiratorne, kardiopulmonalne, očne ili dermalne štete) ili na učinak posade tijekom misija nebeskih tijela.“

U novoj studiji stručnjaci idu i korak dalje, nazivajući nezemaljsku prašinu potencijalno „najvećim izazovom za dugotrajne svemirske letove“. Budući da se čini da su zdravstvene posljedice izloženosti svemirskoj prašini relativno nova briga, istraživači napominju da su „potrebna daljnja istraživanja kako bi se identificirale dugoročne posljedice izloženosti izvanzemaljskoj prašini i razvile potencijalne protumjere,“ kao što su primjerice „specijalizirane maske za lice.“

Mutacija DNK u svemiru

Nedavne studije sugeriraju da svemirsko zračenje može uzrokovati mutacije DNK koje zauzvrat mogu dovesti astronaute do većeg rizika od razvoja raka. Jedno od tih istraživanja – provedeno prošle jeseni – analiziralo je genom NASA-inih astronauta te su sekvenciranja genoma pronađene čak 34 različite mutacije!

Što je još gore „najčešće mutacije dogodile su se u TP53, genu koji proizvodi protein koji suzbija tumor, i DNMT3A, jednom od najčešće mutiranih gena u akutnoj mijeloičnoj leukemiji,“ pojasnili su tada znanstvenici u priopćenju.

Nova studija stoga napominje da postoji hitna potreba za više istraživanja o ovim učincima, a to je „posebno važno za pojedince s određenim profilima genotip-fenotip… koji mogu biti osjetljiviji na učinke izloženosti zračenju.“

Mikrogravitacija šteti imunitetu

Kao da sve već navedeno nije dovoljno loše, studije provedene tijekom posljednjeg desetljeća otkrile su da mikrogravitacijsko okruženje ne samo da može imati štetne učinke na imunološki sustav, već čak može aktivirati latentne viruse.

Posebno zabrinjava tendencija svemirskih letova da aktiviraju Epstein-Barr virus – herpes virus koji uzrokuje mononukleozu. U studiji provedenoj još 2012. godine istraživači su utvrdili da se virus „reaktivira tijekom svemirskog leta, pri čemu se izlučivanje EBV-a u slini povećava do razina deset puta nego uočenih prije i nakon leta… Iako se pokazalo da stres povećava reaktivaciju EBV-a, pretpostavlja se da drugi čimbenici poput zračenja i mikrogravitacije pridonose reaktivaciji u svemiru.“


Nova studija tvrdi da bi prividna supresija imunološkog sustava u kombinaciji s uparena s bizarnim svemirskim bakterijama mogla još više pogoršati problem – „Ono što je Najvažnije, studije su pokazale da se čini da su bakterije koje se susreću u svemirskom okruženju otpornije na antibiotike i općenito štetnije od bakterija koje se susreću na Zemlji. Ovo je dodatak prijetnji od novih vrsta bakterija… koje još nismo otkrili,“ zaključili su znanstvenici.

Indijski znanstvenici rade na uređaju za uzgoj mikroba u svemiru

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Noor Al-Sibai (8. siječnja 2023.), „A Brief List Of Horrifying Things Space Travel Does To The Human Body,“ futurism.com (pristup 13. siječnja 2023).

Alaina A. Brinley et al., „Characterization of Epstein–Barr virus reactivation in a modeled spaceflight system,“ Journal of Cellular Biochemistry (2012).

David Goukassian (31. kolovoza 2022.), „Researchers Find Spaceflight May Be Associated With DNA Mutations and Increased Risk of Developing Heart Disease and Cancer,“ mountsinai.org (13. siječnja 2023).

Chayakrit Krittanawong et al., „Human Health during Space Travel: State-of-the-Art Review,“ Cells (2023).

„Risk of Adverse Health and Performance Effects of Celestial Dust Exposure,“ humanresearchroadmap.nasa.gov (29. srpnja 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.