kozmos.hr
Znanost

Otkrivene tajne prostorije drevne egipatske piramide

Otkrivene tajne prostorije drevne egipatske piramid
objavljeno

Egipatsko-njemački tim predvođen egiptologom dr. Mohamedom Ismailom Khaledom s Julius-Maximilians-Universität u Würzburgu otkrio je tajne unutar Sahurine piramide, nekoć domaćina drugog kralja Petog dinastije oko 2400. pr. Kr.

Njihovo istraživanje otkrilo je nekoliko spremišnih prostorija koje prethodno nisu bile zabilježene, pružajući novu perspektivu na arhitektonski dizajn ove drevne građevine. Kroz projekt konzervacije započet 2019. godine s podrškom Američkog istraživačkog centra u Egiptu, tim je imao za cilj zaštititi i obnoviti unutrašnjost piramide, usredotočujući se na čišćenje, stabilizaciju i prevenciju daljnjeg urušavanja.

Britanska intuicija potvrđena

Tijekom restauracije, tim je otkrio tragove niskog prolaza koji je britanski egiptolog John Perring već primijetio 1836. godine. Iako su kasnija istraživanja dovodila u pitanje Perringove tvrdnje o mogućim spremištima, egipatsko-njemačka ekipa otkrila je osam takvih prostorija, potvrđujući Perringovu ispravnu intuiciju.

Da bi se bolje razumjela unutrašnjost piramide, tim je koristio napredne tehnologije, uključujući 3D lasersko skeniranje. Ova metoda omogućila je detaljno mapiranje svih prostora piramide, pružajući istraživačima dragocjene informacije o građevinskim tehnikama i dizajnu.

Ova nova saznanja o Sahurinoj piramidi mogla bi redefinirati naše razumijevanje povijesnog razvoja piramidalnih struktura. Otkrića i restauracija spremišta ne samo da izazivaju prethodne pretpostavke, već i pružaju novi pogled na drevnu egipatsku arhitekturu i inženjering.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube