kozmos.hr
Astronomija

Otkrivena vrlo rijetka galaksija u svemiru!

Otkrivena je nova rijetka galaksija u svemiru!
objavljeno

Svemir u kojem živimo neprestano nam pokazuje koliko malo znamo. Ipak, nastavljamo istraživati granice svemira najbolje što možemo. Sada su astronomi, istražujući najmračnije i najudaljenije dijelove svemira, otkrili izuzetno rijetku galaksiju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Države Novi Meksiko (NMSU) i drugih institucija izvijestili su o otkriću nove galaksije rijetke klase, nazvane “green bean” (zelena mahuna). Otkriće je napravljeno uz pomoć Karl G. Jansky Very Large Array (VLA), a rezultati istraživanja objavljeni su 29. svibnja na otvorenom serveru arXiv.

Što su “Green Bean” galaksije?

“Green bean” galaksije su izuzetno rijetke aktivne galaksije koje sjaje zeleno zbog intenzivnog zračenja iz regije oko središnje crne rupe. Do sada je identificirano samo 17 takvih galaksija putem Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Znanstvenici vjeruju da su ove galaksije rijetke jer prolaze kroz kratkotrajnu fazu u svojoj evoluciji.

Tim astronoma, predvođen Kelly N. Sanderson s NMSU-a, otkrio je još jednu galaksiju ove rijetke vrste. Pomoću VLA-a promatrali su izvor na nebu s produženim radijskim zračenjem, označen kao RGZ J123300.2+060325. Prethodna istraživanja ovog izvora, koji se nalazi na crvenom pomaku od približno 0.3, sugerirala su da bi mogla biti riječ o “green bean” galaksiji. “Predstavljamo novu ‘green bean’ galaksiju na z = 0.304458±0.000007 s velikom radijskom emisijom induciranom mlazom,” napisali su istraživači u radu.


Detalji o novoj galaksiji RGB1

Novoidentificirana “green bean” galaksija dobila je oznaku RGB1. Promatranja su pokazala da RGB1 sadrži produženo područje emisijske linije (EELR), koje je najvjerojatnije fotoionizirano od strane aktivne galaktičke jezgre (AGN). Analizirajući spektralnu starost mlazom inducirane produžene radijske emisije u RGB1, astronomi su otkrili da je faza proizvodnje mlaza aktivne galaktičke jezgre (AGN) trajala najmanje šest milijuna godina. Međutim, prikupljeni podaci ne omogućuju timu Sanderson da potvrdi je li faza proizvodnje mlaza još uvijek aktivna.

Promatranja su također otkrila nekoliko odvojenih oblaka oko RGB1, udaljenih do oko 123.000 svjetlosnih godina od jezgre. Profil ionizacije ovih oblaka sugerira pad u produkciji ionizirajućih fotona AGN-a u posljednjih 150.000 godina. Znanstvenici pretpostavljaju da je RGB1 bila u fazi proizvodnje mlaza prije radiativno učinkovite akrecije, što je vidljivo kroz trenutno promatranu emisiju produžene emisijske linije (EELR).

Podrijetlo RGB1 još uvijek ostaje nejasno i zahtijeva daljnja višebojna promatranja kako bi se donijeli konačni zaključci. “Nije jasno je li RGB1 bila HERG (radio galaksija visoke ekscitacije) koja je prešla u LERG (radio galaksija niske ekscitacije) ili neaktivnu galaksiju tijekom posljednjih 0.15 milijuna godina, ili su produžena radijska i optička emisija tragovi različitih faza akrecije koje su se dogodile uzastopno,” zaključili su znanstvenici. Ovo otkriće otvara nova pitanja o evoluciji galaksija i njihovim različitim fazama aktivnosti, te će zasigurno biti predmetom budućih istraživanja.

*Prikazana fotografija je umjetnička ilustracija. 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.