kozmos.hr
Znanost

Otkriven drevni mozaik u Rimu

objavljeno

Na povijesnim stazama drevnog Rima, gdje su se nekoć šetali uglednici i senatori, arheolozi su nedavno otkrili mozaik čija boja i sjaj odolijevaju vremenu, zadržavši svoju živost i nakon dvije tisuće godina. Prvi put otkriven 2018. godine od strane arheologa Arheološkog parka Koloseuma, talijansko Ministarstvo kulture ovog je tjedna predstavilo ovo značajno otkriće.

Mozaik je pronađen u ostacima raskošne urbane vile, poznate kao domus, koja se nalazi između Rimskog foruma i padina Palatinog brda, na kratkom hodu od Koloseuma. Nekada je to bio raskošni dom s više etaža, vrtom, grotlom za gozbe i vodenom atrakcijom koja je radila pomoću olovnih cijevi ugrađenih u ukrašene zidove.

Glavni dio iskopavanja nedvojbeno je mozaik pronađen unutar domusa, datiran u posljednje desetljeće 2. stoljeća pr. Kr. Izrađen je koristeći različite vrste školjaka, pločica od egipatskog plavetnila, dragocjenog stakla, pahulja bijelog mramora i drugih vrsta kamenja.

Ovi dragocjeni materijali korišteni su za prikaz složenog niza figurativnih scena, uključujući izbojke lotosa i vinove loze iz vaza, gomile oružja, keltske trube i brodove s trozupcima. Možda to ukazuje na to da je vlasnik vile bio visoko odlikovan general, koji je vodio vojnike u bitkama na moru i kopnu. Bez obzira na to, jasno je da su bili izuzetno bogati i držali visoki društveni status u rimskom društvu.


Struktura je izgrađena u najmanje tri faze između druge polovice 2. stoljeća pr. Kr. i kraja 1. stoljeća pr. Kr., perioda koji obuhvaća posljednje desetljeće Rimske republike i vladavinu Augusta, osnivača Rimskog carstva.

Iako je Rim neprekidno naseljen tisućama godina, otkrića se i dalje kontinuirano pojavljuju dok se otkrivaju slojevi bogate prošlosti grada. Unatoč tome što se nalazi u središtu talijanskog glavnog grada, važno je napomenuti da je antički dio grada smješten oko 7 metara ispod ulica današnjeg Rima.

Arheolozi se namjeravaju vratiti na lokalitet uskoro kako bi dalje uređivali i pripremili domus za javno otvorenje.

“Zaključak arheoloških iskopavanja očekuje se u prvim mjesecima 2024., nakon čega ćemo intenzivno raditi kako bismo ovo mjesto, jedno od najdojmljivijih u drevnom Rimu, učinili dostupnim javnosti što je prije moguće”, izjavila je Alfonsina Russo, direktorica Arheološkog parka Koloseum.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.