kozmos.hr
Znanost

Otkriven bakreni bodež star 4000 godina

U Poljskoj je pronađeno vrlo malo bakrenih bodeža koji datiraju iz bakrenog doba. (Slika: Łukasz Śliwiński).
objavljeno

Koristeći detektor metala, otkriven je bakreni bodež star 4.000 godina, za koji se vjeruje da je pripadao visokom ratničkom staležu, u šumi nedaleko od sela Korzenica na jugoistoku Poljske.

“Korzenički bodež do sada je najstariji metalni bodež pronađen na jugoistoku Poljske,” izjavio je Marcin Burghardt, arheolog u Muzeju Orsetti Tenement House u Poljskoj, koji je proveo analizu bodeža. “U Poljskoj je sličan bodež otkriven šezdesetih godina prošlog stoljeća, pa je stoga ovaj nalaz iznimno iznenađujući,rekao je Burghardt za Live Science.

Istraživački tim posjetio je mjesto otkrića, ali osim bodeža nisu pronađeni drugi artefakti. “Na lokaciji otkrića nismo našli ni dodatne predmete ni tragove arheoloških struktura,” naveo je Burghardt. Zbog nedostatka dodatnih predmeta, “ne možemo bodež povezati s nekom specifičnom arheološkom kulturom,” dodao je Burghardt.

Pripadao ratiku vrlo visokog društvenog ranga

Arheolozi su odredili starost bodeža usporedbom s analognim nalazima iz središnje Europe i šumsko-stepskih područja Ukrajine, za koje postoje pouzdani datumi. “Izvršenom komparacijom možemo s pouzdanjem ustvrditi da je Korzenički bodež korišten tijekom druge polovice trećeg tisućljeća prije naše ere,” istaknuo je Burghard.


Osoba koja je koristila bodež vjerojatno je bila “ratnik vrlo visokog društvenog ranga,” izjavio je Burghardt. Ipak, malo je vjerojatno da je bodež bio korišten u borbi. “Smatram da su bakreni bodeži prije svega bili statusni simboli,” objasnio je Burghardt. “Prilično su meki i ne bi bili osobito efikasni u borbi.”

Korištenje metala

Bodež bi mogao pružiti uvide u rano korištenje metala na jugoistoku Poljske, što je vodilo prema široj uporabi bakra i bronce. “Pripada razdoblju kada su bakreni predmeti u tom području bili izuzetno rijetki,” rekao je Burghardt.

Znanstvenici namjeravaju provesti metaluršku analizu kako bi odredili izvor i metod proizvodnje bodeža; postoji mogućnost da je izrađen izvan ove regije. Ako bodež potječe iz ukrajinskih stepa ili središnje Europe, to bi moglo ukazivati na razmjenu ideja i dobara prema jugoistoku Poljske, zaključio je Burghardt.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.