kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Ostaci ‘engleski Pompeji’ otkrivaju tajne života iz brončanog doba
Znanost

Ostaci ‘engleski Pompeji’ otkrivaju tajne života iz brončanog doba

Ostaci sjekire iz brončanog doba pronađeni na Must Farm. (Slika: Arheološka jedinica Cambridgea)
objavljeno

Ovo mjesto, koje je gotovo u potpunosti uništeno u požaru prije oko 3.000 godina i od tada napušteno, otkriva paralele s poznatom talijanskom Pompejom, posebice zbog načina na koji je katastrofa omogućila djelomičnu konzervaciju naselja i njegovih sadržaja.


U srcu močvarnog područja Fenlanda na istoku Engleske, arheološki timovi su razotkrili tragove drevnog naselja iz Brončanog doba poznatog kao Must Farm. Zbog izuzetnog stanja očuvanosti i značajnog arheološkog značaja, ovo mjesto je brzo steklo nadimak ‘Britanski Pompej’. Detaljna istraživanja ovog neobičnog sela, izgrađenog na drvenim kolcima i datiranog u oko 850. godinu prije nove ere, pružila su znanstvenicima rijedak uvid u svakodnevni život njegovih drevnih stanovnika. Tijekom arheoloških iskopavanja provedenih između 2015. i 2016. godine, istraživači su otkrili važne dokaze koji razotkrivaju arhitekturu i način života u ovom naselju iz Brončanog doba. Pronađeni su ostaci četiri velike drvene okrugle kuće sve postavljene na kolcima, što odražava napredne graditeljske vještine i prilagođavanje izazovima močvarnog okruženja.


Must Farm: Ostaci ‘Engleskog Pompeja’

Ovo mjesto, koje je gotovo u potpunosti uništeno u požaru prije oko 3.000 godina i od tada napušteno, otkriva paralele s poznatom talijanskom Pompejom, posebice zbog načina na koji je katastrofa omogućila djelomičnu konzervaciju naselja i njegovih sadržaja. Pored arhitektonske posebnosti, arheološki pronađeni predmeti otkrivaju bogatstvo svakodnevnog života. Među značajnijim nalazima su koplja s drškama dužine gotovo tri metra, raznovrsne posude, fragmenti tkanina, sjekira, keramička zdjela s tragovima pšenične kaše obogaćene životinjskim mastima, drvena lopatica, kosti životinja i ogrlica s perlicama koje su stigle iz Danske i Irana. Analiza prehrane ukazuje na to da su stanovnici koristili mesne sokove za obogaćivanje kaše, dok tragovi meda u kombinaciji sa mesom od jelena upućuju na sofisticirane gastronomske običaje, poput pripreme rane verzije medom glazirane divljači.

Otkriće izglancane ljudske lubanje sugerira da je možda imala emotivnu vrijednost, služeći kao suvenir za voljenu osobu koja je nestala, dodajući time intimnu notu ovom arheološkom nalazu. Iako možda nikada nećemo sa sigurnošću saznati uzrok požara koji je uništio naselje, postoji teorija da je moguć napad koji bi mogao objasniti zašto stanovnici nisu pokušali spasiti svoje vrijednosti. Sposobnosti gradnje i adaptacija na život u močvarnom okolišu svjedoče o razvijenoj civilizaciji koja je nekad dominirala tim područjem.

Bogata močvarna područja Fenlanda

Otkriće Must Farma samo naznačava početak; pretpostavlja se da bogata močvarna područja Fenlanda kriju brojna još neotkrivena naselja izgrađena na kolcima. David Gibson, menadžer za arheologiju u Cambridge Archaeological Unit (CAU), pun je optimizma u pogledu budućih istraživanja, ističući neiskorišteni potencijal Fenlanda za daljnje produbljivanje našeg znanja o Brončanom dobu.

Duboka istraživanja Must Farma otvaraju novo poglavlje u razumijevanju drevnog razdoblja, nudeći jedinstvene uvide u graditeljske sposobnosti, prehrambene navike i društvene aspekte života ljudi koji su naseljavali ovo područje. Ova otkrića nam omogućavaju da zamislimo svijet prepun života i inovacija, čiji su tragovi sada, nakon stoljeća, oživljeni kroz laboratorijska istraživanja i analize. Mark Knight, suautor izvješća i direktor iskopavanja u CAU, opisuje emocionalni dojam koji ovo mjesto ostavlja na istraživače: “Prilikom iskopavanja, imali smo dojam kao da su stanovnici tek nedavno napustili svoje domove. Mogli ste gotovo osjetiti i zamirisati njihov svijet – od sjaja metalnih alata do oštrog okusa kuhane kaše.”


Must Farm pruža rijetku priliku za duboko razumijevanje životnih uvjeta i kulturoloških aspekata jedne davno izgubljene kulture, stavljajući u fokus njihovu sposobnost prilagodbe, kreativnost u gradnji domova te kulinarstvo koje je premašivalo jednostavne prehrambene potrebe, nudeći uvid u kompleksnu društvenu strukturu i međuljudske odnose. Dok se istraživanja nastavljaju, slika života u brončanom dobu na otocima Britanije postaje sve jasnija, a Must Farm stoji kao snažan podsjetnik na bogatu i dinamičnu povijest koja je oblikovala današnji svijet.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.