kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Oluja Ulysses iz 1903. godine otkriva rizike ekstremnih vremenskih uvjeta
Znanost

Oluja Ulysses iz 1903. godine otkriva rizike ekstremnih vremenskih uvjeta

Fotografija posljedica oluje Ulysses
objavljeno

Istraživači su rekonstruirali stare meteorološke podatke koji su otkrili povijesnu oluju Ulysses kao jednu od najjačih koja je ikada pogodila Britanske otoke.

Oluja za povijesne knjige

Tim znanstvenika otkrio je da je snažna oluja Ulysses, koja je pogodila Ujedinjeno Kraljevstvo u veljači 1903. godine, bila jedna od najmoćnijih koje su ikada pogodile to područje. Pretvaranjem ručno zapisanih meteoroloških podataka u digitalne zapise, istraživači su dobili dragocjene uvide u povijesne oluje, poplave i toplinske valove kako bi bolje razumjeli rizike koje predstavljaju ekstremni vremenski događaji danas i u budućnosti.

Otključavanje tajni iz prošlosti

Na čelu s profesorom Edom Hawkinsom, klimatologom na Sveučilištu u Readingu i Nacionalnom centru za atmosferske znanosti, istraživački tim otkrio je da spašeni podaci svrstavaju oluju Ulysses među četiri najjače oluje s najjačim vjetrovima u Engleskoj i Walesu. Studija pokazuje važnost spašavanja starih papirnatih zapisa kako bi se poboljšalo razumijevanje prošlih oluja i njihovih potencijalnih utjecaja.

Iz arhive u digitalne zapise

Objavljeno u časopisu Natural Hazards and Earth System Sciences, istraživanje sugerira da mnoge oluje prije 1950. godine ostaju neproučene jer milijarde podatkovnih točaka postoje samo na papiru, pohranjene u arhivama širom svijeta. Tim profesora Hawkinsa pretvorio je ručno zapisane opažanja oluje Ulysses u digitalne podatke, omogućujući im korištenje suvremenih tehnika prognoze vremena za simulaciju oluje i preciznu procjenu njezine snage.

Rekonstrukcija prošlosti, procjena budućnosti

Istraživači su usporedili svoje rezultate s neovisnim meteorološkim opažanjima, fotografijama i pisanim izvješćima iz 1903. godine, što daje vjerodostojnost rekonstrukciji oluje. Reanaliza je otkrila da su neka mjesta tijekom oluje Ulysses doživjela vjetrove koji bi bili rjeđi od jednom u 100 godina, pružajući vrijedne uvide u potencijalnu štetu koju bi slična oluja mogla prouzročiti u budućnosti.

Napori za oporavak meteoroloških zapisa

Ovo nije prvi put da profesor Hawkins vodi inicijative za oporavak meteoroloških zapisa. Godine 2022. nacionalni podaci o oborinama koji datiraju od 1836. godine postali su dostupni nakon što je Odjel za meteorologiju Sveučilišta i 16 000 volontera pomoglo u obnovi 5,2 milijuna opažanja.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube