kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Od meteorita do oceana? Otkrivanje tajni podrijetla vode na Zemlji
Svemir

Od meteorita do oceana? Otkrivanje tajni podrijetla vode na Zemlji

Meteor. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Podrijetlo vode na Zemlji dugo je bila tajna koju su znanstvenici pokušavali riješiti desetljećima. Nedavna istraživanja otkrila su da voda na Zemlji možda dolazi iz svemira i zapravo je starija od samog Sunca. Ta otkrića imaju dalekosežne posljedice za naše razumijevanje razvoja našeg planeta i čak bi mogla pružiti tragove za potragu za vodom i životom izvan našeg Sunčevog sustava.

Podrijetlo vode na Zemlji

Pokrivajući 71% površine Zemlje, voda je neophodna za život, no podrijetlo tako velikih količina vode na našem planetu i dalje ostaje misterij. Nedavna studija u časopisu Nature, koju je vodila Megan Newcombe, docentica geologije na Sveučilištu u Marylandu, približava znanstvenike rješenju te zagonetke. Istraživači su proučavali otopljeni materijal meteorita koji datira još iz doba formiranja Sunčevog sustava prije 4,5 milijardi godina i otkrili da sadrže izuzetno niske razine vode, što ih čini nekim od najsuših izvanzemaljskih materijala ikad izmjerenih.
Ovaj nalaz omogućuje istraživačima da isključe te meteorite kao glavni izvor Zemljine vode i ima značajne implikacije za potragu za vodom – i životom – na drugim planetima. Također rasvjetljava nevjerojatne uvjete koji su učinili Zemlju nastanjivom.


Od meteorita do oceana?

Newcombe i njezin tim analizirali su sedam otopljenih meteorita koji potječu iz najmanje pet planetezimala – objekata koji su se sudarili kako bi oblikovali planete našeg Sunčevog sustava. Vodeni sadržaj u tim meteoritima izmjerili su po prvi put pomoću sekundarne ionske masene spektrometrije. Neki uzorci meteorita dolazili su iz unutarnjeg Sunčevog sustava, gdje se nalazi Zemlja, dok su drugi dolazili iz hladnijeg, vanjskog Sunčevog sustava.

Istraživanje je pokazalo da voda čini manje od dvamilijuntog dijela mase uzoraka meteorita. Za usporedbu, najvlažniji meteoriti sadrže do 20% vode po težini. Ova studija zaključila je da je voda vjerojatno dostavljena na Zemlju putem netopljivih meteorita te pokazala da nisu svi objekti iz vanjskog Sunčevog sustava bogati vodom, kako se ranije mislilo. Ovi nalazi imaju posljedice izvan geologije, jer razumijevanje podrijetla Zemljine vode ključno je za istraživače egzoplaneta i one koji traže potencijalne domaćine života.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.