kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Ocean utječe na rotaciju ledenog pokrivala Jupiterovog mjeseca Europe
Svemir

Ocean utječe na rotaciju ledenog pokrivala Jupiterovog mjeseca Europe

Europa.
objavljeno

Na temelju snažnih dokaza koje su prikupili znanstvenici NASA-e, vjeruje se da Jupiterov mjesec Europa ima ogromni slani ocean koji se vrti ispod njegovog ledenog eksterijera. Nedavno modeliranje na računalu natjeralo je istraživače da pretpostave da bi voda mogla igrati ulogu u pomicanju ledenog oklopa, što potencijalno utječe na rotaciju mjeseca i uzrokuje promjene u brzini tijekom dužeg razdoblja. Već godinama se znanstvenici nagađaju da Jupiterov mjesec Europa ima podzemni ocean ispod smrznutog vanjskog sloja. Nedavna istraživanja NASA-e pružaju jake dokaze da je ova hipoteza točna. Osim toga, nova računalna simulacija sugerira da ocean može utjecati na rotaciju ledenog oklopa.

Ledeni oklop mjeseca vjerojatno je slobodno plutajući

Prema studiji, ledeni oklop Europe vjerojatno je slobodno plutajući, rotira brže od oceana ispod njega i stjenovitog unutarnjeg dijela. Nedavno računalno modeliranje prvo sugerira da morske struje mjeseca Europa mogu doprinijeti rotaciji ledenog oklopa. Znanstvenici su izračunali silu otpora, horizontalnu silu koju ocean mjeseca primjenjuje na led iznad njega, što im je pomoglo bolje razumjeti kako snaga struje oceana i otpor protiv ledenog sloja mogu objasniti neke geološke pojave vidljive na površini mjeseca. Studija sugerira da bi pukotine i grebeni na površini mogli proizaći iz sporog rastezanja i urušavanja ledenog oklopa dok ga oceanske struje guraju i vuku.


Rezultati studije

“Ranije se znalo kroz laboratorijske eksperimente i modeliranje da zagrijavanje i hlađenje oceana može pokretati struje”, rekao je Hamish Hay, istraživač na Sveučilištu Oxford i glavni autor studije objavljene u JGR: Planets. Hay je istraživanje proveo kao postdoktorski istraživački suradnik na NASA-inom Jet Propulsion Laboratory-u u južnoj Kaliforniji. “Sada naši rezultati ističu spoj između oceana i rotacije ledenog oklopa koji nikad prije nije bio razmatran.”

Misija Europa Clipper

Nadolazeća NASA-ina misija Europa Clipper mogla bi potencijalno odrediti točnu brzinu rotacije ledenog omotača korištenjem prikupljenih mjerenja. Znanstvenici bi mogli usporediti slike snimljene od strane Europa Clippera s onima prikupljenima u prošlosti od strane NASA-inih misija Galileo i Voyager kako bi ispitali položaje ledenih površinskih značajki. Ovaj pregled može im omogućiti da utvrde je li položaj ledenog omotača na mjesecu tijekom vremena promijenjen.

Dugo raspravljano

Planetarni znanstvenici dugo su raspravljali o tome rotira li ledeni omotač Europe brže od njegovog dubokog interijera. Početno su znanstvenici ovu razliku pripisali vanjskoj sili – Jupiteru. Predložili su da gravitacija plinovitog diva povlači mjesec, koja pak vuče na oklop, uzrokujući njegovo nešto brže okretanje. Međutim, nedavno računalno modeliranje sugerira da bi struje unutarnjeg oceana zapravo mogle doprinijeti rotaciji ledenog omotača. To bi potencijalno moglo objasniti geološke karakteristike promatrane na površini mjeseca. Dodatno, nadolazeća mjerenja prikupljena od strane NASA-ine misije Europa Clipper mogu pružiti daljnji uvid u brzinu i položaj Europskog ledenog omotača.

Korištenje tehnika razvijenih za proučavanje oceana na Zemlji

Da bi istražili tajne oceana, znanstvenici su koristili napredne tehnike razvijene za proučavanje oceana na Zemlji. Koristili su NASA-ine superkompjutere kako bi stvorili velike modele oceana mjeseca i proučili složene uzorke cirkulacije vode i učinke zagrijavanja i hlađenja. Vjeruje se da je unutarnji ocean Europe zagrijan odozdo zbog radioaktivnog raspada i plimnog zagrijavanja u kamenitom središtu mjeseca. Kao i voda u loncu na štednjaku, topla voda iz unutrašnjosti Europe uzdiže se na vrh oceana. Ti modeli pružaju bolje razumijevanje cirkulacije oceana i kako bi mogla potencijalno utjecati na rotaciju ledenog omotača.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.