kozmos.hr
Svemir

Novo postignuće Ingenuitya, uspješan i drugi let

helikopter-ingenuity-drugi-let
objavljeno

Ovog puta Ingenuity je postigao visinu od 5 metara, na kojoj se zadržao skoro minutu.

Ingenuity, prvi helikopter na drugom planetu, uspješno je obavio svoj drugi let u Marsovskoj atmosferi. Ovog puta postigao je visinu od 5 metara, nakon čega je odletio 2 metra u stranu, te se na kraju vratio na početnu točku polijetanja.

Mini-helikopter Ingenuity stigao je na Crveni planet u veljači ove godine, te je 19. travnja obavio svoj prvi let u atmosferi susjednog planeta. Ovaj eksperiment dokazao je da ovakve letjelice mogu polijetati i slijetati u prorijeđenim atmosferama, da su otporne na slabije vjetrove i niske temperature, te da mogu izvoditi jednostavne zračne manevre u smislu okretanja oko vertikalne osi i posljedično fotografirati površinu planeta.

Za razliku od prvog povijesnog leta u kojem se helikopter uzdigao na visinu od 3 metra i ostao u letu kojih 30-ak sekundi, te zatim sletio, ovaj put je Ingenuity postavio novi rekord u “Marsovskoj avijaciji”.

Ovog puta helikopter se digao na visinu od pet metara, te kratko vrijeme ostao u letu. U sljedećem koraku, računalo koje je zaduženo za upravljanje letom napravilo je nagib od pet stupnjeva, poslalo ga na let od 2 metra, te zaustavilo. Posljedično, helikopter je dobio instrukcije da se rotira kako bi se kamere mogle postaviti u različitim smjerovima i uslikati fotografija. Sve ovo trajalo je 51.9 sekundi.

Podsjećamo da je Ingenuity prva letjelica teža od zraka koja leti na stranom planetu( iako nije prva letjelica u povjesti istraživanja uvjeta na drugim planetima i u drugim atmosferama, zato jer su Sovjeti proučavali atmosferu Venere, te tamo koristili leteće balone).

Letenje u Marsovskoj atmosferi je izuzetno teško- pritisak je samo 1% tlaka Zemljine atmosfere. Nakon svakog leta NASA prikuplja i obrađuje nove podatke koje omogućavaju stručnjacima da prilagode unaprijed napravljene modele i simulacije. Ovi podaci će pomoći kod planiranja budućih misija.

https://kozmos.hr/10-stvari-koje-trebate-znati-o-ingenuityu-prvom-helikopteru-na-marsu/

Projekt mini-helikoptera Ingenuity je bio izuzetno riskantan, te nije postojala nikakva garancija da će prva dva leta biti uspješna. Čak i sada, ne postoji jamstvo da će i budući letovi biti uspješni. U sljedećim danima provest će se daljnji testni letovi, koji će biti sve složeniji. Tijekom nekog od navedenih letova moguća su oštećenja na helikopteru, te bi se on čak mogao i srušiti. Nadamo se kako se ovo neće dogoditi.

U sljedećim danima NASA će pokušati izvesti i treći let, te će u tom letu biti cilj udaljenost od 20 metara od točke polijetanja. Nakon testnog programa letova, rover Perseverance napustit će lokaciju helikoptera, koji će zauvijek ostati na površini Marsa.

Znanstveni svijet polaže velike nade u istraživanja rovera Perseverance u krateru Jezero. Ovo je prva napredna misija koju smo poslali na Mars, u potrazi za ostacima i dokazima postojanja mikroorganizama. Iako možda ne pronađemo dokaze, rover će ostvariti druga znanstvena postignuća.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi.- KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Greicius, T. (2021, April 22). NASA’s ingenuity MARS Helicopter LOGS second successful flight.
• NASA. (n.d.). Mars helicopter.
• Wall, M. (2021, April 22). Mars helicopter Ingenuity flies higher and longer on red planet in 2nd FLIGHT.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube