kozmos.hr
Svemir

Nove slike kineskog rovera iz prve vožnje po Marsu

objavljeno

Zhurong je treći aktivni rover na Marsu.

Kineski rover Zhurong spustio se sa platforme za slijetanje, i prošao prve udaljenosti na površini Marsa. Potvrda uspješnosti ove operacije došla je na Zemlju iz slika koje su fotografirale i poslale navigacijske kamere na roveru.

Zhurong rover na Mars je prevesla sonda Tianwen-1, te ga spustila u južni dio ravnice Utopita sredinom svibnja ove godine. Kineski rover tako je postao treći aktivni rover na Crvenom plnaetu, te prvi koji nije iz SAD-a.

Kineski stručnjaci koji su razvijali rover imaju dva cilja- naučiti kako raditi sa roverima u uvjetima kakvi prevladavaju na Marsu, te provoditi znanstvena istraživanja na njegovoj površini. Specifično, rover će tražiti naslage leda, proučavat će sastav tla i kamenja, te strukturu ispodpovršinskog sloja planeta.

Ukupno, na roveru se nalazi sedam instrumenata: multispektarna i dvije otpičke kamere, radar za proučavanje ispod površine tla, laserski spektometar, magnetometar i te vremenski senzori.

Platforma za slijetanje na sebi nemam nikakvih znanstvenih instrumenata. Ona će uglavnom obavljati funkcije komunikacije i kontrole, dok je svoj glavni zadatak već obavila- spustila je rover na površinu planeta.

Službeni datum spuštanja držan je u tajnosti, te nitko zapravo nije znao hoće li kineskim znanstvenicima trebati dani, ili više tjedana za ovu operaciju. Objava da je rover spušten sa platforme je stiglo kao svojevrsno iznenađenje.

Ako usporedimo rover Zhuron sa NASA-inim Perseveranceom, jedina sličnost je zapravo njihov cilj- traženje znakova života, ili njegovih ostataka iz prošlosti.

Perseverance je najveći rover ikada sagrađen, te teži 1025 kilograma, što je puno ako težinu usporedimo sa Zhurong-ovih 240 kilograma. NASA-ina uzdanica opremljena je sa najnovijom tehnologijom, dok se koncpet Zhurong-a temelji na starim američkim roverima Spirit i Opportunity.

https://kozmos.hr/evo-prvih-slika-kineskog-rovera-na-marsu/

Baterije rovera punit će se pomoću solarnih panela, te za razliku od NASA-inog primjera, njegovi paneli se mogu prilagođavati položaju Sunca, što je posebno važno za postizanje maksimalne energije u hladnijim razdobljima na Marsu.

Američki roveri morali su se odvesti do Marsovskih uzvisina kako bi paneli mogli uloviti dovoljno svjetlosti iz kasno proljetnog Sunca, te se “probuditi” iz duge Marsovske zime.

Očekuje se da će rover biti operativan barem 90 Marsovskih dana, te da će slati podatke na Zemlju preko sonde koja je ostala orbitirati oko susjednog planeta. Još uvijek nije poznato hoće li se produljivati njegov vijek trajanja, te kako će to utjecati na cjelokupnu misiju. Većina NASA-inih misija je produžena više puta, kao što su misije rovera Opportunitiy, koji je bio operativan skoro 15 godina.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• China Aerospace Science and Technology Corporation. (n.d.). Let’s go! “Zhurong” rover successfully sailed on the surface of Mars. 微信公众平台.
• Kooser, A. (2021, May 20). China’s Zhurong Mars rover sends back its striking first images of the red planet. CNET. • Malik, T. (2021, May 22). China’s Zhurong Mars rover rolls onto the Martian surface (photos). Space.com.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.