Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Nove slike kineskog rovera iz prve vožnje po Marsu

Dio fotografije koju je snimio Zhuron prilikom spuštanja sa platforme za slijetanje. Izvor: : CNSA / PEC

Zhurong je treći aktivni rover na Marsu.

Kineski rover Zhurong spustio se sa platforme za slijetanje, i prošao prve udaljenosti na površini Marsa. Potvrda uspješnosti ove operacije došla je na Zemlju iz slika koje su fotografirale i poslale navigacijske kamere na roveru.

Zhurong rover na Mars je prevesla sonda Tianwen-1, te ga spustila u južni dio ravnice Utopita sredinom svibnja ove godine. Kineski rover tako je postao treći aktivni rover na Crvenom plnaetu, te prvi koji nije iz SAD-a.

Kineski stručnjaci koji su razvijali rover imaju dva cilja- naučiti kako raditi sa roverima u uvjetima kakvi prevladavaju na Marsu, te provoditi znanstvena istraživanja na njegovoj površini. Specifično, rover će tražiti naslage leda, proučavat će sastav tla i kamenja, te strukturu ispodpovršinskog sloja planeta.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ukupno, na roveru se nalazi sedam instrumenata: multispektarna i dvije otpičke kamere, radar za proučavanje ispod površine tla, laserski spektometar, magnetometar i te vremenski senzori.

Platforma za slijetanje na sebi nemam nikakvih znanstvenih instrumenata. Ona će uglavnom obavljati funkcije komunikacije i kontrole, dok je svoj glavni zadatak već obavila- spustila je rover na površinu planeta.

Službeni datum spuštanja držan je u tajnosti, te nitko zapravo nije znao hoće li kineskim znanstvenicima trebati dani, ili više tjedana za ovu operaciju. Objava da je rover spušten sa platforme je stiglo kao svojevrsno iznenađenje.

Ako usporedimo rover Zhuron sa NASA-inim Perseveranceom, jedina sličnost je zapravo njihov cilj- traženje znakova života, ili njegovih ostataka iz prošlosti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Perseverance je najveći rover ikada sagrađen, te teži 1025 kilograma, što je puno ako težinu usporedimo sa Zhurong-ovih 240 kilograma. NASA-ina uzdanica opremljena je sa najnovijom tehnologijom, dok se koncpet Zhurong-a temelji na starim američkim roverima Spirit i Opportunity.

Evo prvih slika kineskog rovera na Marsu

Baterije rovera punit će se pomoću solarnih panela, te za razliku od NASA-inog primjera, njegovi paneli se mogu prilagođavati položaju Sunca, što je posebno važno za postizanje maksimalne energije u hladnijim razdobljima na Marsu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Američki roveri morali su se odvesti do Marsovskih uzvisina kako bi paneli mogli uloviti dovoljno svjetlosti iz kasno proljetnog Sunca, te se “probuditi” iz duge Marsovske zime.

Očekuje se da će rover biti operativan barem 90 Marsovskih dana, te da će slati podatke na Zemlju preko sonde koja je ostala orbitirati oko susjednog planeta. Još uvijek nije poznato hoće li se produljivati njegov vijek trajanja, te kako će to utjecati na cjelokupnu misiju. Većina NASA-inih misija je produžena više puta, kao što su misije rovera Opportunitiy, koji je bio operativan skoro 15 godina.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• China Aerospace Science and Technology Corporation. (n.d.). Let’s go! “Zhurong” rover successfully sailed on the surface of Mars. 微信公众平台.
• Kooser, A. (2021, May 20). China’s Zhurong Mars rover sends back its striking first images of the red planet. CNET. • Malik, T. (2021, May 22). China’s Zhurong Mars rover rolls onto the Martian surface (photos). Space.com.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Prvi pokušaj Perseverance-a u kolovozu završio je neočekivanim neuspjehom. Rover Perseverance skupio je uzorak marsovskog tla u svom drugom pokušaju, na što ukazuju slike...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Oglas