Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Čudan oblik kopna na Marsu podsjeća na ledene tokove Antarktike

Obilježja reljefa u Arcadia Planitia na Marsu sugeriraju da bi na Crvenom planetu mogli postojati podzemni ledenjaci. Zasluge: NASA / JPL / Državno sveučilište u Arizoni

Arcadia Planitia jedno je od najperspektivnijih mjesta na Marsu za buduće misije s posadom.

Nedavna znanstvena istraživanja pokazala su da je reljef Arcadia Planitie vrlo sličan ledenim tokovima Antarktika. Ako se doista ledenjaci nalaze ispod sloja marsovske prašine, znanstvenici će imati dobar razlog da tamo pošalju sljedeću marsovsku robotsku misiju.

Arcadia Planitia nalazi se u sjevernom dijelu Marsa. Tokovi lave koji su kroz nju tekli prije ne više od 3 milijuna godina učinili su je ravnom i ravnomjernom. Regija je mlada, što znači da zasad nema toliko kratera u usporedbi s drugim regijama na Crvenom planetu.

Prema podacima sa satelita, tamošnja je površina bogata vodikom. To sugerira da u blizini površine može biti vodeni led.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Autori istraživanja kažu da je većina ovih značajki reljefa slična tokovima leda na Zemlji. Problem je u tome što mi ne razumijemo brze tokove leda, a kamoli na Marsu.

Ravnica je jedno od najperspektivnijih mjesta za buduću misiju s posadom na Marsu. A ako led postoji ispod površine, to znači da bi astronauti ili kolonizatori mogli imati beskrajni izvor vode umjesto da se oslanjaju na isporuke sa Zemlje

Umjetnikov dojam ljudskog naselja na Marsu. Izvor: NASA

U prošlosti, prije nego što je potvrđeno da je Mars doista imao vode, znanstvenici su previdjeli slična obilježja reljefa. Sad kad je to potvrđeno, znanstvenici su počeli mapirati površinu zanimljivih mjesta poput Arcadia Planitie. Tijekom studije pronašli su brazde poput onih na Zemlji na mjestima gdje je tekao led.

Znanstvenici vjeruju da je skriveni ledeni pokrov u Arcadia Planitia odavno prestao teći.

To, međutim, ne znači da se nalazi u krajnje nepristupačnim dubinama. Suprotno tome, moglo bi se nalaziti blizu površine što bi sugeriralo da astronauti mogu u dalekoj budućnosti vaditi ledenu vodu za konzumaciju.

Marsovske dine otkrivaju zapanjujuće detalje o površini Crvenog planeta

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nadalje, Arcadia Planitia nalazi se na lako dostupnoj geografskoj širini od ledenjaka u polarnim regijama. Ako bi misije s ljudskom posadom sletjele negdje blizu polova, to bi astronaute izložilo ekstremnim uvjetima, zbog čega su nam potrebna bolja mjesta za slijetanje.

Obično su naslage leda srednje geografske širine smještene dublje u podzemlju u usporedbi s polarnim regijama. Ipak, onaj u Arcadia Planitia mogao bi se pokazati najdostupnijim.

Za sada ovo istraživanje daje dobar poticaj za daljnje razmišljanje, ali previše je toga što treba objasniti prije nego što dobijemo konačne odgovore. Znanstvenici ne mogu objasniti kako se led kreće u ravnim predjelima na Zemlji, a kamoli na Marsu.

Kamo će biti upućena sljedeća znanstvena misija na Marsu? Misije s posadom još uvijek nisu stvarnost, ali regije poput Arcadia Planitia mogle bi biti ono što je ljudima potrebno za kolonizaciju Crvenog planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• Hibbard, S., Williams, N., Golombek, M., Osinski, G., & Godin, E. (2021, January 09). Evidence for Widespread glaciation in Arcadia Planitia, mars.
• Pappas, S. (2021, May 03). Possible new type of Glacier just discovered on Mars.
• Williams, M. (2021, May 01). Mid-Latitude glaciers on Mars could supply water to human explorers.

Pročitaj više

Oglas