kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Nove fotografije Jamesa Webba otkrivaju Jupiterove aurore, oblake, mjesece i još mnogo toga
Svemir

Nove fotografije Jamesa Webba otkrivaju Jupiterove aurore, oblake, mjesece i još mnogo toga

objavljeno

Ovo su vjerojatno najbolje fotografije Jupitera do sada.

Svemirski teleskop James Webb nastavlja fotografirati zapanjujuće slike svemira. Ovaj put, umjesto pogleda u prošlost, svemirski teleskop okrenuo se našem svemirskom susjedstvu, okrećući svoje skupe, najsuvremenije kamere prema najvećem planetu našeg Sunčevog sustava, Jupiteru.

Mnogo se toga događa na Jupiteru, od ogromnih oluja preko snažnih vjetrova do polarne svjetlosti.

Iako je nekoliko misija proučavalo Jupiter i njegove mjesece izbliza, pomoću najnovijeg teleskopa možemo saznati još puno više.

Upravo je to i uspio NASA-in svemirski teleskop James Webb.

Webbova promatranja će otkriti još više o zbivanjima na  Jupiteru.

Gornji desni kvadrant slike prikazuje Jupiter u širokom polju. Boje kao što su plava, smeđa i krem koriste se za prikaz uskovitlanih vodoravnih pruga planeta. Polarne aurore svijetle električno plavo iznad Jupiterovog sjevernog i južnog pola. Postoji bijeli sjaj koji izvire iz aurore.


Zadivljujući pogled na Jupiter pomoću svemirskog teleskopa James Webb. Ovo je kompozitna Webb NIRCam slika Jupitera izvedena iz tri filtera i poravnata zbog rotacije planeta. Autorstvo slike: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; obrada slike Judy Schmidt.

Auroralno svjetlo preslikava se u crvenije boje u filtru koji također ističe svjetlo reflektirano od donjih oblaka i gornjih izmaglica. Sjeverni i južni pol mogu se vidjeti u izmaglicama pomoću drugog filtra koji se preslikava na žuto i zeleno. Treće, plavi filtar otkriva svjetlo reflektirano od dubljeg glavnog oblaka.

Zbog količine sunčeve svjetlosti koja se reflektira od oblaka, Velika crvena pjega na ovim prikazima izgleda bijelo.

Ekvatorijalni prsten svijetli blijedo duž ekvatora planeta. U usporedbi sa samim planetom, ti su prstenovi milijun puta blijeđi. Slika jednog od jovijanskih mjeseca pojavljuje se na lijevom rubu prstenova kao sićušna bijela točka. Promjer ovog mjeseca je samo oko 12 milja (20 km). S lijeve strane je još jedan mjesec, oko 100 milja (150 km) u promjeru, koji je prošaran sitnim bijelim difrakcijskim šiljcima. U daljini su blijedo svijetleće bijele galaksije, ali ostatak slike je crn.

Mnogi detalji su otkriveni na ovoj slici Jupitera koju je napravio svemirski teleskop James Webb. Autorstvo slike: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; obrada slike Judy Schmidt.

Dvije slike snimljene su NIRCam-om, kamerom koja koristi tri infracrvena filtera kako bi otkrila detalje na planetu. Budući da ljudi ne mogu vidjeti infracrveno svjetlo, ono je prevedeno u vidljivo svjetlo.

Dulja valna duljina općenito je prikazana crvenijom, dok je kraća valna duljina prikazana plavijom. Kako bi Webbove podatke preveli u slike, znanstvenici su surađivali s znanstvenicom Judy Schmidt.


Svjetlina ukazuje na veliku nadmorsku visinu, tako da i Velika crvena pjega i ekvatorijalno područje imaju maglice povezane s velikom nadmorskom visinom,” objasnila je Heidi Hammel, Webbova interdisciplinarna znanstvenica za promatranja Sunčevog sustava.

“Brojne svijetle bijele ‘mrlje’ i ‘pruge’ vjerojatno su vrhovi oblaka kondenziranih konvektivnih oluja na vrlo velikim visinama.” Nasuprot tome, tamne vrpce sjeverno od ekvatorijalne regije imaju malo oblaka. ”

Promatranja s teleskopa poput Webba ne dolaze na Zemlju uredno zapakirana. Neobrađeni podaci sadrže informacije o svjetlini Webbovog detektora. Znanstveni operativni centar za Webb, STScI, prima ove neobrađene podatke. Kalibracijsku datoteku priprema STScI i šalje u arhivu za svemirske teleskope kako bi se mogli znanstveno analizirati.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.