kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Nove fotografije svemirskog teleskopa James Webb prikazuju neobičnu galaksiju u obliku kotača
Svemir

Nove fotografije svemirskog teleskopa James Webb prikazuju neobičnu galaksiju u obliku kotača

objavljeno

Svemirski teleskop James Webb pomoću infracrvene svjetlosti prodire kroz oblake prašine i plina, što mu omogućuje da zaviri u područja svemira koja su zaklonjena optičkim teleskopima, poput Hubblea.

Ono što svemirski teleskop Hubble vidi kao točkice svjetla, James Webb vidi kao čitave galaksije.

Pogled kroz svemir pomoću infracrvene svjetlosti

Na novim slikama, Webbovi instrumenti NIRCam i MIRI, otkrili su pojedinačne zvijezde unutar područja stvaranja zvijezda u vanjskom prstenu galaksije Cartwheel, kao i klastere vrlo mladih zvijezda oko središnje supermasivne crne rupe galaksije, koja je također obavijena prašinom.

MIRI je važan instrument svemirskog teleskopa James Webb. Radi u srednjem infracrvenom području, a razvio ga je europski konzorcij. U usporedbi s prijašnjim srednje infracrvenim teleskopima, radi na mnogo većoj prostornoj razlučivosti.

MIRI ima manje vidno polje od NIRcam-a, ali detektira veće valne duljine. To znači da astrofizičari mogu vidjeti kozmičku prašinu iz dalekih galaksija i crnih rupa te svjetlost najstarijih zvijezda.


The Cartwheel

Svemirski teleskop James Webb otkrio je stvaranje zvijezda u rijetkoj galaksiji u obliku kotača koja je nastala u davnom galaktičkom sudaru.

Galaksiju, nazvanu Cartwheel zbog zapanjujuće sličnosti s kotačem kočije, prethodno je proučavao svemirski teleskop Hubble koji ju je prikazao kao malu točku svjetlosti.

Galaksija, udaljena oko 500 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, prilično je rijetka vrsta galaksije koju astronomi nazivaju prstenastom galaksijom.

Znanstvenici vjeruju da je davno prije Cartwheel bila obična spiralna galaksija, slična našoj Mliječnoj stazi. Zatim se, prije otprilike 700 do 800 milijuna svjetlosnih godina, sudarila s manjom galaksijom.

Sudar je promijenio njegov oblik i strukturu, formirajući dvije prstenaste strukture.  Jednu koja okružuje galaktičko središte, a drugu koja uokviruje cijelu galaksiju.

Kako se vanjski prsten širi, on gura prema van prašinu i plin koji okružuju galaksiju i pokreće stvaranje zvijezda.

Galaksija Cartwheel još uvijek se transformira kao rezultat prošlog sudara, a nova će promatranja pomoći u pružanju uvida u njenu prošlu i buduću evoluciju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Webb Space Telescope 

Tereza Pultarova (02. kolovoza 2022.), ” Stunning James Webb Space Telescope image shows stars forming in strange wheel-shaped galaxy,” Space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.