kozmos.hr
Tehnologija

Nove brzine 6G mreže postižu 100 Gbps u novom testiranju

Nove brzine 6G mreže postižu 100 Gbps u novom testiranju
objavljeno

Znanstvenici u Japanu prvi put su prenijeli podatke brzinom od 100 gigabita u sekundi u visokofrekventnim opsezima na udaljenosti od 100 metara.


Japanske tvrtke razvile su prvi bežični uređaj visoke brzine 6G na svijetu, sposoban za prijenos podataka brzinom od 100 gigabita u sekundi (Gbps) na udaljenostima većim od 90 metara – što je do 20 puta brže od 5G. Ove brzine prijenosa podataka ekvivalentne su bežičnom prijenosu pet HD filmova u sekundi, što je prema Statisti čak 500 puta brže od prosječnih 5G T-Mobile brzina u SAD-u. Rezultati novih testova, objavljeni 11. travnja u zajedničkom priopćenju, pokazuju da je bežični uređaj prenosio podatke brzinom od 100 Gbps unutar zatvorenih prostora na frekvenciji od 100 gigaherca (GHz) te na otvorenom na frekvenciji od 300 GHz – što se nalazi ispod infracrvenog u elektromagnetskom spektru. Testovi su provedeni na udaljenosti od 100 metara, navode predstavnici tvrtki u priopćenju. Lansiran 2019. godine, 5G je trenutno vodeći bežični standard komunikacije i koristi ga gotovo svaki novi pametni telefon. Prosječne brzine T-Mobilea u SAD-u iznose otprilike 204,9 megabita u sekundi (Mbps), dok je teoretska maksimalna brzina 5G-a najmanje 10 Gbps.


No, znanstvenici već rade na izgradnji šeste generacije ovog standarda, 6G, s infrastrukturom u pripremi prije puštanja u rad početkom 2030-ih, prema GSM udruženju (GSMA) – gdje GSM označava Globalni sustav za mobilne komunikacije. Glavne razlike između 5G i 6G leže u frekvencijskim opsezima elektromagnetskog spektra u kojima operiraju. Rad u višim opsezima obično znači mnogo veće brzine. 5G signali se obično prenose u opsezima ispod 6 GHz i prošireni su na opsege od oko 40 GHz – poznate kao “opsezi milimetarskih valova”, prema 6GWorld-u. 6G, s druge strane, očekuje se da će koristiti opsege viših frekvencija, poznate kao “sub-THz” opsezi, koji se nalaze između 100 GHz i 300 GHz, prema Nokiji. Prijenos u ovoj regiji koristi prednost većih brzina, ali ima nedostatak veće interferencije s okolinom, pri čemu su signali vjerojatnije blokirani – posebno u zatvorenom prostoru. Gdje je skok sa 4G na 5G otvorio put za mnogo veće količine medijske potrošnje, skok sa 5G na 6G mogao bi dovesti do novih tehnologija poput holografske komunikacije i glatkijih iskustava virtualne stvarnosti (VR) i mješovite stvarnosti.

Međutim, budući da 6G ovisi o opsezima mnogo većih frekvencija, trebali bismo potpuno novu infrastrukturu za prijenos i pojačavanje signala, dok bi pametni telefoni ili VR uređaji zahtijevali 6G antene. U prethodnim testovima, znanstvenici su postigli veće 6G brzine – ali na mnogo kraćim udaljenostima. Drugi tim znanstvenika u Japanu, na primjer, demonstrirao je svjetski rekordne 6G brzine do 240 Gbps ali samo na 20 metara, objavljujući svoja otkrića 10. veljače u časopisu IEICE Electronics Express.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.