Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Nova teorija pokazala se neuvjerljivom u osporavanju umjetnog podrijetla Oumuamua

Ovo je slika koju je naslikao znanstvenik Williama K. Hartmann koja se temelji na teoriji da je Oumuamua možda imao oblik ravnog diska, kao palačinka. Izvor: William Hartmann

Još jedna nova teorija o podrijetlu Oumuamua, za koju mnogi vjeruju da je prvi znak vanzemaljskog života.

Astrofizičari sa državnog sveučilišta Arizona predstavili su novo istraživanje o misterioznom podrijetlu prvog međuzvjezdanog objekta – Oumuamua. Ono što neki astronomi smatraju vanzemaljskom letjelicom sada je identificirano kao fragment planeta nalik Plutonu.

Do sada su se znanstvenici širom svijeta svađali oko podrijetla Oumuamua i što je to točno bilo. Nažalost, planetarni su znanstvenici otkrili su objekt prekasno što ih je spriječilo da izvrše ozbiljnija opažanja.

Mnogi su ga znanstvenici nazvali vanzemaljskom letjelicom ili krhotinama iste. Na primjer, poznati astronom Avi Loeb, profesor sa Sveučilišta Harvard, nedavno je objavio knjigu “Vanzemaljci: prvi znakovi inteligentnog života izvan Zemlje”.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U njemu je Oumuamua predstavljen upravo kao vanzemaljska tehnologija i da budem iskren, njegovo objašnjenje njegovih teorija bilo je definitivno uvjerljivo iako nije pružio dovoljno dokaza (oni jednostavno ne postoje).

U novoj studiji astrofizičari Stephen Desch i Alan Jackson daju bitno drugačije objašnjenje prirode tajnovitog objekta. Analizirali su podatke dobivene tijekom promatranja i utvrdili nekoliko novih karakteristika.

Jesu li znanstvenici riješili tajanstveno podrijetlo Oumuamua?

Znanstvenici su skrenuli pozornost na brzinu ovog tijela – objekt je u Sunčev sustav ušao sporije nego što predviđaju modeli. To ukazuje na to da je putovao u međuzvjezdanom prostoru ne više od milijardu godina. Štoviše, njegov je oblik bio puno ravniji od oblika bilo kojeg drugog poznatog objekta u Sunčevom sustavu.

Uz to, Oumuamua je pod jakim utjecajem Sunca. Predmet se počeo ubrzavati i ta je “odbojnost” bila snažnija nego što se moglo objasniti. Istodobno, objekt nije imao “rep” tipičan za komete.

Ilustracija novopredloženog podrijetla i povijesti Oumuamua. Izvor: S. Selkirk / ASU

Imajući sve ovo na umu, Desch i Jackson pretpostavili su da bi tajnoviti objekt mogao biti sastavljen od različitog leda. Izračunali su koliko brzo bi se takvi ledovi trebali sublimirati (preći iz krutih u plinove) tijekom Oumuamuainog prolaska pored Sunca. Izračunata je i odbojna sila, masa i oblik predmeta te refleksija leda (albedo).

Predstojnik odjela za astronomiju na Harvardu tvrdi da su nas posjetili vanzemaljci

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Tada su podaci dobiveni od astrofizičara uspoređeni s karakteristikama različitih vrsta leda i došli do zaključka da zadanom modelu odgovara samo jedan oblik leda – čvrsti dušik. Takav je materijal znanstvenicima poznat jer je primijećen na površini Plutona. Stoga autori djela vjeruju da je Oumuamua možda napravljena od potpuno istog materijala.

Istraživači su također izračunali brzinu kojom bi se komadići čvrstog dušikovog leda mogli odvojiti od površine Plutona i sličnih tijela tijekom faze formiranja našeg Sunčevog sustava. To ih je navelo na zaključak da je Oumuamua možda bio dio planeta sličnog Plutonu, ali smješten u drugom zvjezdanom sustavu.

Usput, autori djela vjeruju da je ovaj objekt izvorno imao drugačiji oblik, nalik na kolačić, ali je potom postao tanji kad su vanjski slojevi leda izgorjeli.

Naše mišljenje

Iskreno govoreći, ova nova studija još jednom ne daje odgovarajuće dokaze da bi ovu misteriju smatrali riješenom. Znanstvenici nesumnjivo iznose novo moguće objašnjenje, aliništa više od toga. Nesretna je istina da vjerojatno nikada nećemo pronaći pravo podrijetlo Oumuamua ili dobiti bolju predodžbu o tome kako je točno izgledao. Promatranja su jednostavno kasnila nekoliko mjeseci.

Ako ste zainteresirani za nekonvencionalnije teorije, toplo preporučujemo novu knjigu Avi Loeba. Nije važno vjerujete li u izvanzemaljce ili ne, niti je važno vjerujete li da je podrijetlo Oumuamua prirodno ili umjetno. U ovakvim bismo slučajevima trebali razmotriti sve mogućnosti. Istina, ne bismo smjeli zaključivati da su to bili izvanzemaljci, ali ako znanstvenici ne dođu do stvarno uvjerljivog objašnjenja … zašto nebi bili vanzemaljci?

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• The Guardian. (2021, March 18). Space oddity Oumuamua probably shard Of Pluto-like world, scientists say.
• Jackson, A., & Desch, S. (2021, March 16). 1I/’Oumuamua as an N2 ice fragment of An exo‐Pluto SURFACE: I. size and Compositional Constraints.
• Letzter, R. (2021, March 19). Interstellar visitor ‘Oumuamua came from an ‘ALIEN pluto,’ new study suggests.
• Ryan, J. (2021, March 18). Unexplained interstellar VISITOR Oumuamua could be lost piece of an exoplanet.
• Science X. (2021, March 17). Scientists determine the origin of extra-solar object ‘Oumuamua.
• Woodward, A. (2021, March 16). The mysterious INTERSTELLAR object ‘oumuamua was a chunk of planet from another solar system, a new study says.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Plutonovo razdoblje rotacije oko Sunca je 248 godina. Njegova će se atmosfera ponovno formirati kad se patuljasti planet približi našoj zvijezdi. Plutonova atmosfera je...

Astronomija

Čovjek koji je denominirao Pluton iz statusa planeta, sada predlaže dodjeljivanje planetarne titule jednom drugom objektu. Detituliranje Plutona kao planeta ‘Ubojica planeta’, Mike Brown,...

Svemir

Projekt Galileo tražit će objekte poput Oumuamua. Harvardski astrofizičar Avi Loeb najpoznatiji je po svojoj sposobnosti da vidi porijeklo izvanzemaljaca u objektima za koje...

Svemir

Profesor Loeb ima novu hipotezu o umjetnom podrijetlu Oumuamua-e. Profesor Abi Loeb izašao je u javnost sa novom hipotezom o umjetnom podrijetlu objekta Oumuamua,...

Svemir

Točna priroda ovih formacija ostaje nejasna. Fascinantna ledena površina Plutona prekrivena je crvenim mrljama tolina, ali novi eksperimenti pokazali su da točna priroda ovih...

Svemir

Smatrate li da će izvanzemaljci biti kao u Hollywoodskim filmovima, ili potpuno drugačiji? Jedno od glavnih pitanja oko izvanzemaljaca jest kako će se oni...

Svemir

Pluton je naš omiljeni bivši planet Ovog svibnja obilježava se 90 godina otkako je sada patuljasti planet Pluton dobio svoje ime. Ovo udaljeno tijelo...

Svemir

Evo nekoliko najčudnijih asteroida koje smo dosad susreli. Istraživanje Sunčevog sustava ogroman je podvig za čovječanstvo. Ali dobri smo u tome. Zapravo, čini se...

Oglas