kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nevjerojatno otkriće nove vrste crva u najmračnijim dubinama oceana
Znanost

Nevjerojatno otkriće nove vrste crva u najmračnijim dubinama oceana

Nova vrsta crva pronađena na dnu mora. Ekin Tilic.
objavljeno

Dubina oceana predstavlja svijet pun neistraženih misterija. Zaranjanje ispod slojeva kroz koje prodire sunčeva svjetlost otkriva cijele ekosustave koji u tami pulsiraju svjetlošću, sjajem i životom. Konkretni primjer: U dubokom okolišu gdje metan izbija iz morskog dna u okolnu vodu, znanstvenici su otkrili novu vrstu crva. Nazvan je Pectinereis strickrotti i predstavlja 48. novootkrivenu vrstu koja obitava oko metanskih izvora blizu obale Kostarike – okruženje koje se prethodno smatralo previše neprijateljskim za život.

Prema timu predvođenom morskim biologom Gregom Rouseom sa Scrippsovog instituta za oceanografiju, ovo otkriće pokazuje koliko je naše znanje o oceanima Zemlje ograničeno i kakvu divlju raznolikost moguće je pronaći. “Proveli smo godine pokušavajući kategorizirati i opisati bioraznolikost dubokog mora,” kaže Rouse. “Do sada smo otkrili više novih vrsta nego što smo uspjeli imenovati i opisati. To ukazuje na ogromnu količinu neotkrivene bioraznolikosti. Nastavak istraživanja dubokog mora i njegova zaštita su neophodni.”


Neistražene dubine

Dubine oceana su izrazito neprijateljske za ljudske posjetitelje. Između ogromnog pritiska, niskih temperatura i potpune tame, pristupanje ovim dijelovima predstavlja velik izazov. Stoga je mnogo toga o dubljim dijelovima oceana još uvijek nepoznato; istraženo je samo 5 posto svjetskih oceana i katalogizirano tek oko 10 posto životnih oblika koji se mogu pronaći u dubinama. Međutim, gdje ljudi oklijevaju, tehnologija pruža mogućnosti. Rouse i njegov kolega Bruce Strickrott, glavni pilot dubokomorske podmornice Alvin (po kojem je crv dobio ime), prvi su put naišli na novu vrstu na dubini od oko 1.000 metara 2009. godine tijekom ronjenja blizu Kostarike.

“Primijetili smo dva crva kako plivaju blizu dna, odvojena od podmornice za jednu njenu dužinu,” prisjeća se Strickrott. “Bilo je teško dobro ih vidjeti i pokušali smo se približiti za bolji pogled, ali u podmornici je teško biti diskretan pa smo ih uznemirili.”

Nakon ponovnog posjeta istom mjestu 2018. godine, tim je ponovno naišao na iste organizme – ne samo na jednog, već na šest, koji su s pouzdanjem plivali blizu podmornice. Ovaj put, podmornici je bilo omogućeno da im se više približi. Znanstvenici su zabilježili slike, snimili video zapise i prikupili uzorke. Ovaj obilan skup podataka omogućio im je da se povuku i započnu s detaljnom analizom nalaza. Analiza je potvrdila da su naišli na novu vrstu morskog crva unutar obitelji Nereididae, poznatiju kao crvi s perajama.

Karakteristike crva Pectinereis strickrotti

Kao i drugi članovi obitelji, P. strickrotti je segmentirani polihetni crv s produljenim tijelom obilježenim parapodijama – privescima koji nalikuju na noge, te skrivenim čeljustima koje se otkrivaju prilikom hranjenja. P. strickrotti izdvaja se po nekoliko jedinstvenih karakteristika u usporedbi s ostalim poznatim crvima s perajama. Prije svega, dok većina poznatih vrsta preferira znatno plića staništa, P. strickrotti nalazi svoj dom u batipelagičkoj zoni, odvojenoj od svjetla, što rezultira njegovom sljepoćom. Nadalje, za razliku od većine crva s perajama koji kisik crpe izravno kroz svoje parapodije bez potrebe za škrgama, parapodije P. strickrotti obogaćene su škrgama.


Obitelj Nereididae obično proživljava dvije životne faze: juvenilnu fazu atoke, tijekom koje crvi većinu vremena provode zakopani u morskom dnu, te zrelu fazu epitoke, kad izlaze na slobodu i plivaju kako bi se razmnožavali prije nego što ugibaju. Posebno je zanimljivo da su većina zabilježenih primjeraka bili slobodno plivajući mužjaci, dok je jedini ženski primjerak bio djelomično prikupljen iz sedimenta, što upućuje na mogućnost da samo mužjaci doživljavaju transformaciju u epitoke.

Mužjaci su također pokazali neobične epitokalne značajke nevezane uz reprodukciju, čineći ih jedinstvenima unutar Nereididae. Potreban je dodatan istraživački rad kako bi se detaljnije razumjela biologija ovog crva i uloga ovih specifičnih karakteristika. Dijeta ove vrste zasad ostaje nepoznata. No, istraživanje kemoautotrofne mreže prehrane koja se formira oko metanskih izvora moglo bi pružiti važne uvide. Ovo otkriće predstavlja prozor u nepojmljive dubine našeg neznanja i ističe nevjerojatnu raznolikost života koja nas čeka da ju otkrijemo.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.