kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Nevjerojatni novi videozapisi leta marsovskog helikoptera Ingenuity
Svemir

Nevjerojatni novi videozapisi leta marsovskog helikoptera Ingenuity

objavljeno

Snimke pokazuju kako helikopter Ingenuity osvaja nebo crvenog planeta.

Ingenuity je 4. rujna izveo svoj 13. marsovski let, krstareći kroz neravnu regiju “Séítah” u krateru Jezero Crvenog planeta u izviđačkoj misiji za svog robotskog suputnika, NASA-inog rovera Perseverance.

Tijekom leta koji je trajao 160 sekundi, Ingenuity je prešao oko 689 stopa (210 metara) horizontalne udaljenosti, dosegao maksimalnu visinu od 26 stopa (8 m) i izveo niz manevara.

Rover je dokumentirao svu ovu akciju iz zraka sa svojim Mastcam-Z sustavom za snimanje s dvije kamere, a mi smo dobili dramatičnu snimku, zahvaljujući dva kratka videa koja je sastavila ekipa Perseverance.

Ove su snimke nadopunile one prikupljene tijekom 12. leta i pružile znanstvenicima vrijedne informacije o tom području.

“Čak i na udaljenosti od 300 metara [1000 stopa], dobivamo veličanstveni krupni plan polijetanja i slijetanja kroz ‘desno oko’ Mastcam-Z-a”, rekao je Justin Maki, zamjenik glavnog istraživača Mastcam-Z u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u južnoj Kaliforniji.


Videozapisi, koje je JPL objavio u četvrtak (18. studenog), otkrivaju koliko je bio kompliciran let broj 13 i pokazuju koliko se spretno Ingenuity nosio s promjenjivim terenom ispod njegovih lopatica, rekli su članovi helikopterovog  tima.

Na prvom videu možete vidjeti polijetanje i slijetanje helikoptera u krupnom planu. Snimljen je kako bi znanstvenici mogli izmjeriti prašinu koju izbacuje.

U drugom videu, Ingenuity se vidi kao mala točka. Znanstvenici napominju da nam to omogućuje procjenu razmjera regije koju helikopter istražuje.

U sedam mjeseci rada na Marsu, Ingenuity je odradio 15 letova, iako je u početku bilo planirano samo 5 letova. Marsovski helikopter pokazao je visoku sposobnost preživljavanja, ne samo da je svladao teške rute nego se i uspješno nosio s velikim smetnjama u radu.

Zahvaljujući tome, isprva je proširen njegov znanstveni program, a zatim se produžio na neodređeno vrijeme

I Ingenuity i Perseverance nekoliko su tjedana u listopadu bili van funkcije tijekom “solarne konjunkcije”, kada je sunce došlo između Zemlje i Marsa. Naša zvijezda može pokvariti komunikaciju između dva planeta u ovoj konfiguraciji, pa NASA prestaje upravljati svojim robotima na Marsu tijekom konjukcije.

Ingenuity je izveo još dva leta nakon leta 4. rujna, jedan 24. listopada i drugi 6. studenog. Helikopterski tim se priprema za let broj 16, koji se trebao dogoditi ne ranije od 20. studenog. Za sada nema novih informacija, što ukazuje na to da se let nije dogodio. Ovaj let bit će konačna priprema za sljedeći, u kojem će helikopter Ingenuity poletjeti van izbočine.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• O’Neill, M. (2021, November 21). Dramatic video of mars helicopter’s challenging flight captured by NASA’s perseverance rover. SciTechDaily.
• Schultz, I. (2021, November 19). Perseverance rover captures Awesome Video of Helicopter Flying On Mars. Gizmodo.
• Wall, M. (2021, November 19). Watch ingenuity Mars Helicopter Soar in amazing new videos from Perseverance Rover. Space.com.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.