kozmos.hr
Astronomija

Nevjerojatne snimke kometa Leonard

autor
objavljeno

Astronomi su snimili nevjerojatne snimke kometa Leonarda na njegovom putu na Suncu prije nego zauvijek nestane zbog Sunčeve topline ili – ako preživi – bude izbačen iz našeg solarnog sustava.

Nova snimka kometa Leonard

Od početka ove godine astronomi prate Leonard, kilometar široki komet napravljenu od leda, kamenja i prašine. Sada, dok se kreće prema bliskom susretu sa Suncem 3. siječnja 2022., nekoliko svemirskih letjelica – s jasnom prednošću što imaju neometan pogled – prate promjene i razvoj kometa tijekom njegova zagrijavanja usred približavanja Suncu.

Konkretno, dva satelita dizajnirana za promatranje Sunca snimila su nedavnu snimku posvjetljenog kometa Leonarda kako prolazi pored Zemlje prvi put u 80.000 godina.

https://www.youtube.com/watch?v=ne4j0H2_vAM

Solar Orbiter Heliospheric Imager (SoloHI) snimio je nevjerojatan animirani slijed slika krajem prošlog tjedna (17.-19. prosinca) koji prikazuje komet Leonard koji dijagonalno prolazi kroz vidno polje. Na snimci se može vidjeti i Mliječna staza, kao i Venera te Merkur, vidljivi u gornjem desnom kutu. Venera je svjetlija i kreće se s lijeva na desno.


Kada je SoloHI snimio ove slike, komet se nalazio otprilike između Sunca i letjelice, s plinskim i prašnim repovima kometa usmjerenim prema letjelici. Pred kraj slijeda slike pogled na oba repa se poboljšava kako se povećava kut gledanja pod kojim vidimo komet, a SoloHI dobiva bočni pogled na komet.

Više kutova gledanja

Još jednu animiranu sliku snimila je NASA-ina letjelica STEREO-A (Solar Terrestrial Relations Observatory) sa svojim teleskopom SECCHI/HI-2. Ova letjelica promatra komet od početka studenog. NASA je objasnila da je ova animirana „slika razlike“ nastala oduzimanjem trenutnog kadra od prethodnog kadra kako bi se istaknule razlike među njima. Slike razlike korisne su za uočavanje suptilnih promjena u Leonardovom ionskom repu (trag ioniziranih plinova koji izviru iz tijela kometa ili jezgre), koji postaje duži i svjetliji pred kraj isječka.

Komet Leonard

Komet Leonard najbliže se približio Zemlji 12. prosinca, na udaljenosti od 34 milijuna kilometara. Komet je vidljiv i na sjevernoj i na južnoj hemisferi do kraja prosinca.

Otkrio ju je astronom Gregory Leonard u zvjezdarnici Mount Lemmon u blizini Tucson Arizone. Službeni naziv kometa je C/2021 A1 Leonard. U vrijeme otkrića bio je udaljen oko 5 astronomskih jedinica (AJ) (otprilike udaljenost Jupitera od Sunca).


Čak i ako komet Leonard preživi svoj put oko Sunca, nikada ga više nećemo vidjeti. Bit će izbačen iz Sunčevog sustava nakon prolaska perihela. U svom najudaljenijem stanju komet je stigao do afela na udaljenosti od 3500 AJ u Oortovom oblaku prije otprilike 35 000 godina. 3. siječnja 2022. bit će udaljen samo 0,62 AJ od Sunca, unutar orbite Venere.

Kako vidjeti komet Leonard?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Nancy Atkinson (22. prosinca 2021.), „This Video of Comet Leonard (with Venus and Mercury) will Blow Your Mind,“ universetoday.com (pristup 30. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.