kozmos.hr
Astronomija

Kako vidjeti komet Leonard?

Izvor: Adam Block /Steward Observatory/University of Arizona.
objavljeno

Komet C/2021 A1, poznat i pod nazivom Komet Leonard, bit će vidljiv tijekom prosinca 2021. i siječnja 2022., a najbliže Zemlji (oko 34,9 milijuna kilometara) bit će 12. prosinca.

Komet Leonard vidljiv na obje hemisfere

Komet Leonard bit će vidljiv na sjevernoj hemisferi u predzoru tijekom prve polovice mjeseca, nisko na istočnom nebu. Počevši oko 14. prosinca, komet će se pojaviti na večernjem nebu za gledatelje na obje hemisfere. Vidljivost će biti najbolja kroz dalekozor ili teleskop te na tamnom nebu.

asda
Pogled na večernje jugozapadno nebo kakvo će izgledati na sjevernoj hemisferi oko 15. prosinca 2021. Izvor: Planetary.org
asda2
Pogled na večernje zapadno nebo kakvo će izgledati na južnoj hemisferi oko 17. prosinca 2021. Izvor: Planetary.org

Komet će proći vrlo blizu Venere

Nakon što prođe Zemlju, komet Leonard će 18. prosinca zalutati pokraj Venere, približavajući se planetu više od bilo kojeg prethodno dokumentiranog kometa, unutar 4 milijuna kilometara.

Najbliže će doći Suncu 3. siječnja. Ako preživi snažnu sunčevu toplinu i zračenje, očekuje se da će trajno izaći iz Sunčevog sustava, umjesto da ostane u orbiti. Greg Leonard, astronom iz Catalina Sky Survey Sveučilišta Arizona, uočio je C/2021 A1 u siječnju 2021. Ovo je trinaesti komet koji je Leonard otkrio.

Komet Leonard ponaša se neobično i sve je bljeđi

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Howells K. (9. prosinca 2021.), How to see Comet Leonard, Keep an eye on the skies this month for a rare visible comet, Planetary.org (pristup 12. prosinca 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.