kozmos.hr
Astronomija

NASA objavila 12-godišnju ‘time-lapse’ snimku neba

Karta cijelog neba. Izvor: NEOWISE / Nasa.gov.
objavljeno

NASA je izradila videozapis koji otkriva promjene na nebu tijekom razdbolja od preko jednog desetljeća.

NEOWISE svemirski teleskop

Kozmička čuda možemo gledati i putem slika, i putem snimaka. U ovom slučaju NASA-in svemirski teleskop NEOWISE proizveo je očaravajuće snimke promjena neba. NASA-in Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer ili skraćeno NEOWISE, kruži oko Sunca svakih šest mjeseci, snimajući svemir u svim smjerovima. Stotine milijuna objekata pojavljuju se na karti koja kombinira više različitih slika. Znanstvenici su tako stvorili time-lapse film koristeći 18 karata cijelog neba (19. i 20. karta bit će objavljene u ožujku 2023.) te otkrivajući promjene koje su se dogodile u proteklih više od deset godina.

Svaka od ovih karata pruža astronomima ogromnu količinu informacija o svemiru. Međutim, kada se promatraju zajedno kao jedan film, karte tada čine još vrijedniji resurs za promatranje kozmičkog susjedstva. Koristeći astronomiju u vremenu, karte mogu poslužiti za usporedbu i otkrivanje jesu li udaljeni objekti promijenili svjetlinu ili položaj. Amy Mainzer, glavna istraživačica NEOWISE-a na Sveučilištu Arizona, objašnjava: “Čini se da se noćno nebo tek neznatno mijenja, ali to nipošto nije istina. Zvijezde svjedoče eksplozijama i konstanto blješte. Asteroidi prohujavaju, a crne rupe razdiru zvijezde. Svemir je vrlo ‘prometno’ i aktivno mjesto.”


Nova kozmička karta otkriva 540 zvijezda i planeta

Od NASA-inog WISE-a do NEOWISE-a

2009. godine NASA je pokrenula WISE kao zvjezdarnicu koja je imala zadatak pretraživati ​​našu galaksiju u potrazi za objektima izvan našeg Sunčevog sustava. NEOWISE je izvorno bio projekt obrade WISE-ovih podataka za potencijalno detektiranje asteroida. Infracrveno svjetlo pratilo se pomoću kriogeno hlađenih detektora na letjelici. Neke od najsjajnijih galaksija na svijetu, kao i hladne obližnje zvijezde, emitiraju infracrveno svjetlo koje nije vidljivo ljudskom oku.

2011. misija WISE trebala je biti gotova s radom zbog nedostatka rashladne tekućine na letjelici, no neki od njezinih infracrvenih detektora i dalje su bili funkcionalni. Iz tog je razloga NASA 2013. prenamijenila spomenute instrumente kako bi pratili asteroide i druge objekte blizu Zemlje. Misija i svemirska letjelica tada su preimenovane u: NEOWISE. Astronomi i dan-danas nastavljaju koristiti podatke s infracrvenog teleskopa za proučavanje objekata izvan našeg Sunčevog sustava.

Smeđi patuljci

Katalog objekata s 12 NEOWISE karata cijelog neba, objavljen je 2020. u sklopu projekta pod nazivom CatWISE. U ovom katalogu istraživači proučavaju smeđe patuljke, koji su raštrkani po galaksiji i vrebaju u mraku blizu našeg Sunca. Proces fuzije koji čini zvijezde sjajnima ne odvija se na smeđim patuljcima, iako su formirani na sličan način kao zvijezde.

Smeđi patuljci naizgled su brži u usporedbi s udaljenijim zvijezdama koje se kreću istom brzinom jer su bliži Zemlji.  Znanstvenici građani pozvani su da pregledaju NEOWISE podatke u projektu komplementarnom CatWISE-u pod nazivom Backyard Worlds: Planet 9.

Astronomi otkrili najrazdvojeniji par smeđih patuljaka dosad

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.