kozmos.hr
Astronomija

Komet Leonard ponaša se neobično i sve je bljeđi

Izvor: ESA/NEOCC.
objavljeno

Komet Leonard, koji je trebao biti najsjajniji ovogodišnji komet, počeo je blijediti.

Komet Leonard mogao bi se razletjeti

Astronomi su prvi put uočili komet Leonard u siječnju 2021., no krajem studenog promatrači su primijetili nešto prilično čudno. Komet bi trebao postati svjetliji kako se približava Suncu, no to ipak nije slučaj. 

“To nije sjajna vijest. Komet bi trebao biti sve svjetliji i svjetliji”, rekao je Quanzhi Ye, astronom sa Sveučilišta Maryland koji je specijaliziran za komete. “Ako ne postaje svjetliji, onda nešto nije u redu, ali ne znamo što točno u ovoj fazi.”

Na temelju onoga što su vidjeli s prethodnim kometima, znanstvenici se brinu da čudno zatamnjenje kometa Leonarda znači da bi se objekt mogao razletjeti i izblijediti. “Postoje razne hipoteze”, rekao je Ye. “Najjednostavnija i najočitija jest da se kometu događa nešto čudno.”


Komet Leonard se najvjerojatnije već razdvaja ili će uskoro početi. No postoje i drugi faktori. Kometu možda ponestaje leda koji isparava, premda Ye misli da je to malo vjerojatno.

https://kozmos.hr/komet-leonard-najsjajniji-ovogodisnji-komet/

Komet Leonard je i dalje vidljiv

No, komet je još vidljiv. “Na slikama koje sam vidio od jutros [prije nekoliko dana], komet je još uvijek na mjestu – morfološki izgleda dobro. No, trend blijeđenja se i dalje nastavlja”, tvrdi Ye.

Ye smatra da je prvi znak kometa osuđenog na propast, kada izgubi svoj ionski rep tj. mlaz nabijenih čestica usmjerenih nasuprot Suncu. Ta bi značajka mogla nestati u roku od nekoliko sati nakon što se komet raspadne.

Komet Leonard približiti će se Zemlji u nedjelju (12. prosinca), dok će njegov perihel, ili najbliži pristup Suncu, biti 3. siječnja. “Kometi se ponekad raspadaju prije nego što dosegnu perihel, a postoje čak i hipoteze koje govore da se kometi mogu raspasti nakon što se udalje od Sunca” dodao je Ye.

Komet Leonard mogao bi eksplodirati

Postoji nekoliko čimbenika koji bi mogli razbiti komet, primijetio je Ye. Gravitacija Sunca ili velikog planeta mogla bi ga razdvojiti, pri čemu bi središte kometa moglo implodirati. Materijal kometa može ispariti na način da drastično ubrza okretanje kometa i tako raznese ledenu kuglu u komadiće.

Čak i ako se komet Leonard razleti, još uvijek ga stignemo vidjeti na nebu. Obično postoji razmak između trenutka kada se komet počne raspadati i kada nestane, iz Zemljine perspektive, dodaje Ye. “Obično prođe nekoliko dana prije nego što možete vidjeti kako se komet dramatično mijenja, blijedi i slično.

Komet Leonard bit će vidljiv u kasnim jutarnjim satima dok se približava Zemlji do 12. prosinca. Zatim će nestati na nekoliko dana i ponovno se pojaviti 17. prosinca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Izvori:

Bartels M. (10. prosinca 2021.), Comet Leonard, the brightest of the year, is fading and acting strange, Space.com (pristup 10. prosinca 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.