kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Najveći ikada pronađeni komet pokazuje neočekivane znakove aktivnosti
Svemir

Najveći ikada pronađeni komet pokazuje neočekivane znakove aktivnosti

objavljeno

Aktivnost kometa povezana je sa sublimacijom smrznutog ugljičnog monoksida, koja je kontinuirana u vremenu i nije rezultat spontanih izbijanja.

Jedan od najvećih kometa ikad otkrivenih bio je aktivan mnogo prije nego što su znanstvenici očekivali.

Astronomi su pomoću svemirskih teleskopa TESS i NEOWISE uspjeli odrediti glavne parametre aktivnosti divovskog kometa C / 2014 UN271 Bernardinelli-Bernstein iz Oortovog oblaka. Pretpostavlja se da se njegova koma sastoji od submilimetarskih zrnaca izbačenih s površine jezgre tijekom sublimacije smrznutog ugljičnog monoksida.

Komet Bernardinelli-Bernstein

Komet Bernardinelli-Bernstein (C / 2014 UN271) otkriven je ovog ljeta 19. lipnja 2021. na arhivskim slikama istraživanja neba DES (Dark Energy Survey), snimljenih između 2014. i 2018. U početku su znanstvenici vjerovali da su pronašli patuljasti planet .

Nova promatranja objekta, obavljena 22. lipnja 2021., pomoću 1-metarskog Sutherlandovog teleskopa zemaljske mreže LCOGT, pokazala su da je aktivan i da ima blago asimetričnu komu, što je tipično za komete. U vrijeme promatranja 2014. UN271 se nalazio na udaljenosti od 20,18 astronomskih jedinica, svjetlina je procijenjena na 19,8, što je nešto više od predviđenog.


Animacija koja prikazuje kretanje kometa kroz mjesec dana. Izvor: Ben Montet / TESS

Trenutno se vjeruje da je C / 2014 UN271 jedinstveno malo tijelo u Sunčevom sustavu – divovski komet koji ruši rekord koji se kreće od unutarnjeg ruba Oortovog oblaka prema Suncu, a koji će početkom 2031. proći svoj sljedeći perihel, smješten između putanje Saturna i Urana.

Novootkrivene informacije

Skupina astronoma predvođena Tonyjem L. Farnhamom sa Sveučilišta Maryland objavila je rezultate analize promatranja kometa svemirskim teleskopom TESS od 2018. do 2020. godine.

Prethodno su TESS slike već pomogle u otkrivanju aktivnosti kometa, ali sada su znanstvenici detaljnije proučili arhivske podatke kako bi utvrdili svojstva jezgre Bernardinelli-Bernstein. U radu su također korišteni podaci s teleskopa NEOWISE za procjenu brzine sublimacije tvari i površine jezgre kometa.

TESS slike kometa Bernardinelli-Bernstein (C / 2014 UN271), objekata Kuiperovog pojasa i asteroida. Izvor : Tony L. Farnham i sur. / The Planetary Science Journal, 2021

Analiza TESS slika i njihova usporedba sa slikama neaktivnih objekata Kuiperovog pojasa i asteroida pokazala je da je Bernardinelli-Bernstein pokazao slabu komu asimetričnu prema Suncu na udaljenostima od 23,8 i 21,2 AJ od naše zvijezde, što ovaj komet čini jednim od najudaljenijih kometa, koji su pokazivali znakove aktivnosti prije prolaska perihela. Aktivnost kometa povezana je s sublimacijom smrznutog ugljičnog monoksida, koja je kontinuirana u vremenu i nije rezultat spontanih izbijanja.

https://kozmos.hr/megakomet-bernardinelli-bernstein-otkrice-je-desetljeca/

Zaključci

Znanstvenici su zaključili da se koma C / 2014 UN271 sastoji od zrna submilimetarske veličine koja se izbacuju s površine jezgre brzinom od nekoliko desetaka metara u sekundi. Gornja granica brzine stvaranja molekula CO u komi procjenjuje se na 2×10^28 molekula u sekundi, a očekuje se da će se aktivnost kometa sve više povećavati kako se približava Suncu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• EurekAlert! (n.d.). New study shows the largest comet ever observed was active at near-record distance.
• Farnham, T. L., Kelley, M. S. P., & Bauer, J. M. (n.d.). Early Activity in Comet C/2014 UN271 Bernardinelli–Bernstein as Observed by TESS. The Planetary Science Journal.
• Mathewson, S. (2021, November 30). Giant comet was active way farther from the Sun than expected, scientists confirm. Space.com.
• Morales, M. (2021, December 1). NASA’s Tess captures giant active comet moving farther away from the sun. Science Times.
• O’Neill, M. (2021, November 30). Astronomers discover largest-known comet was active at near-record distance. SciTechDaily.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.