kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nevjerojatan nalaz ‘barbarskog’ oružja u šumama u Poljskoj
Znanost

Nevjerojatan nalaz ‘barbarskog’ oružja u šumama u Poljskoj

Nevjerojatan nalaz 'barbarskog' oružja u šumama u Poljskoj
objavljeno

Nedavno su u šumama blizu Hrubieszowa u Poljskoj, na lokaciji udaljenoj 257 kilometara jugoistočno od Varšave, otkriveni artefakti za koje se vjeruje da potječu iz rimskog doba i da su ih koristili ratnici pripadajući barbarskim plemenima.

Ovaj izuzetan nalaz ostvario je Mateusz Filipowicz dok je boravio u državnoj šumi, gdje je primijetio zahrđali predmet skriven ispod sloja opalog lišća. O ovom je pronalasku izvijestio konzervatora spomenika Lublinske provincije putem objave na Facebooku ranije ovog tjedna. Filipowicz je iz zemlje izvadio predmet te je ubrzo pronašao još nekoliko sličnih artefakata u neposrednoj blizini, koji su bili pomiješani s blatom i stoga teško prepoznatljivi.

Uvidjevši važnost nalaza, Filipowicz se obratio lokalnim arheolozima. Tim stručnjaka brzo je prepoznao artefakte kao dio kolekcije oružja iz drevnog rimskog doba. “Ovaj čovjek je sasvim slučajno pronašao 15 željeznih artefakata starih najmanje 1.500 godina”, potvrdili su iz lokalnih vlasti.

Pronađena kolekcija sastojala se od devet vrhova koplja, dvije ratne sjekire, još jedne sjekire te tri misteriozna objekta koje su arheolozi preliminarno identificirali kao nosač štita i dva željezna vrha. Zanimljivo je da, iako su provedena iskopavanja na tom području, nisu pronađeni kosti ni keramički fragmenti, što upućuje na to da mjesto nije služilo kao grobnica ili groblje.


Arheolozi pretpostavljaju da su oružja vjerojatno bila pohranjena u vreći koja se s vremenom raspala te su nakon toga odbačena u močvaru. Smatra se da su ova oružja pripadala ratnicima drevnog barbarskog plemena, možda pripadnicima Przeworske ratničke kulture ili Gota.

Ova pretpostavka temelji se na činjenici da su u blizini Hrubieszowa pronađeni ostaci obiju tih kultura. Nadzorne vlasti su izvijestile da su artefakti prebačeni u Muzej oca Stanisława Staszica, gdje će biti podvrgnuti procesu čišćenja, analize i konzervacije. Arheolozi planiraju vratiti se na mjesto pronalaska tijekom proljeća kako bi nastavili istraživanje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.