kozmos.hr
Znanost

Drevno blago Rimske konjice otkriveno u Walesu

Drevno blago Rimske konjice otkriveno u Walesu
objavljeno

Kolekcija artefakata, pronađena na otoku u Walesu, mogla bi biti dio religijske ponude.


Skupina artefakata iz željeznog i rimskog doba, koju je otkrio entuzijast za detekciju metala na otoku Anglesey, smještenom zapadno od kopnenog dijela Walesa, proglašena je nacionalnim blagom, kako navodi Amgueddfa Cymru — Muzej Walesa. Prema Live Science, Ian Porter je otkrio ove predmete 2020. godine, dok je istraživao pašnjake na Angleseyu. “Bio sam iznimno uzbuđen kada sam otkrio ove predmete,” izjavio je Porter. “Razmišljanje da je posljednja osoba koja ih je dodirnula živjela gotovo dvije tisuće godina unatrag otvara prozor u bogatu povijest otoka.”

Blago iz željeznog i Rimskog doba

Porter je odmah obavijestio vlasti u Walesu o otkriću 16 artefakata. Među njima su se našli dijelovi kolica iz kasnog željeznog doba prvog stoljeća nove ere te oprema rimske konjice iz istog razdoblja, uključujući dijelove triju uzda, teret (vodilicu za uzde), ukras u obliku glave ovna i skup od četiri diska za pojas. Otkrivena je i ukrašena fibula, četiri novčića i olovna posuda, datirani u razdoblje rimske Britanije (43.-410. nove ere), kao i velika bakrena poluga težine 20 kilograma, korištena u proizvodnji bakra, vjerojatno dobivena taljenjem metala iz obližnjeg rudnika.


“Ova kulturno mješovita skupina artefakata predstavlja značajno novo otkriće za otok,” izjavio je Adam Gwilt, glavni kustos povijesti u Muzeju Wales. “Depozit je napravljen tijekom ili nakon perioda invazije na otok od strane rimske vojske” oko 60. ili 61. godine nove ere.

Blago je zakopano tijekom religijske ceremonije?

S obzirom na to da su predmeti pronađeni u blizini izvora, pretpostavlja se da ih je netko pokopao smatrajući to mjesto značajnim za religijske ceremonije u tom vremenu sukoba i promjena, naglasio je Gwilt. Stručnjaci vjeruju da su mnogi od predmeta, uključujući dijelove kolica i oprsnike, postavljeni na lokaciji između 50. i 120. godine nove ere, dok su novčići dodavani tijekom cijelog rimskog perioda, s posljednjom serijom kovanom između 364. i 378. godine.

Ovo nije prvi put da su artefakti iz tog perioda pronađeni na otoku; pedesetih godina prošlog stoljeća otkriven je skup predmeta iz željeznog doba. “Anglesey je odavno poznat kao mjesto od iznimne važnosti za ovo ključno razdoblje naše povijesti,” istaknuo je Ian Jones, menadžer zgrade i kolekcija u muzeju Oriel Môn na Angleseyu. “Predmeti sami i način na koji su deponirani pružaju izuzetan uvid u arheološku važnost.” Artefakti će biti uključeni u kolekciju muzeja Oriel Môn

Pratite Kozmos na Google Vijestima.