kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nevjerojatno očuvano jaje iz rimskog doba još uvijek sadrži tekućinu nakon 1700 godina
Znanost

Nevjerojatno očuvano jaje iz rimskog doba još uvijek sadrži tekućinu nakon 1700 godina

Nevjerojatno očuvano jaje iz rimskog doba još uvijek sadrži tekućinu nakon 1700 godina
objavljeno

Jaje koje je ptica snijela prije približno 1700 godina otkriveno je u Engleskoj u izvanrednom stanju očuvanosti, s tekućinom koja se još uvijek slobodno kreće unutar njega. Analizom ovog primjerka iz rimskog doba, arheolozi su izrazili iznimno oduševljenje njegovim stanjem. Ovo izvanredno jaje moglo bi biti jedinstveno otkriće na globalnoj razini. Bez sumnje, radi se o najstarijem potpuno očuvanom jajetu koje je pronađeno iz perioda Rimskog carstva. Iako su u drugim dijelovima svijeta iskopana starija jaja s očuvanim sadržajem, uključujući i ona mumificirana u Egiptu, ta su jaja bila namjerno sačuvana za budućnost.

Jaje iz rimskog doba očuvalo se kroz stoljeća zahvaljujući čistoj sreći. Ljuska jajeta postala je toliko krhka da se ne smije dodirivati niti izlagati zraku. Znanstvenici ga moraju rukovati s krajnjom pažnjom. Prvi put objavljeno 2019. godine, otkriće jajeta postalo je još fascinantnije nedavno, kada su konzervatori prilikom skeniranja primjerka shvatili da njegova unutrašnjost nije iscurila iz ljuske tijekom vremena, suprotno očekivanjima.


“Jaje se pokazalo još nevjerojatnijim,” izjavila je Dana Goodburn-Brow, vodeća konzervatorica za arheologiju, za The Guardian. “Još uvijek sadrži svoju tekućinu, žumanjak i bjelanjak.”

Prema skeniranjima, nema jasnih granica koje bi razlikovale žumanjak od bjelanjka, što ukazuje na to da su se s vremenom ta dva sastojka pomiješala. Između tekućine i ljuske vidljiv je i mali mjehurić zraka. Goodburn-Brow je Morrisu rekla da je ovo istraživanje predstavljalo vrhunac njene karijere dugoj 40 godina, što je, bez sumnje, potencijalno otkriće koje se događa jednom u životu.

Vjerojatnost da jaje dosegne ovu točku bez ljudske intervencije iznimno je niska. Ostala tri jaja pronađena na istom arheološkom nalazištu nisu očuvana u jednom komadu do dolaska u muzej. Znanstvenici su ih slučajno razbili tijekom analize, oslobađajući smrdljiv, sumporan miris karakterističan za 1700 godina stara trula jaja. Komplet jaja za koja se vjeruje da su kokošja, otkriven je u vodenoj jami u gradu Aylesbury u jugoistočnoj Engleskoj, u razdoblju između 2007. i 2016. godine. Čini se da je voda zaštitila jaja od oštre erozije koju uzrokuju sušnija okruženja.

Znanstvenici pretpostavljaju da je lokacija iz rimskog doba možda služila kao svojevrsni bunar želja. Jaja su moguće bila namijenjena kao duhovne ili religiozne ponude, bacane unutra za sreću, plodnost ili u sklopu pogrebnih obreda.

U jami su pronađeni i kožne obuće, alati, keramika, novčići i košarica. Nakon otkrivanja dragocjenog sadržaja jedinog preživjelog jajeta, istraživači su ga prenijeli u Prirodoslovni muzej u Londonu na daljnju analizu. Jedan od istraživača prevezao je ovo dragocjeno jaje londonskom podzemnom željeznicom, opisujući iskustvo kao “zastrašujuće” i “prilično napeto”, prema izvještaju BBC-a. Sada, kada je sigurno smješteno, stručnjaci nastavljaju s analizom sadržaja jajeta, nastojeći to učiniti bez njegovog razbijanja

Pratite Kozmos na Google Vijestima.