kozmos.hr
Znanost

Neočekivano otkriće prapovijesnog hengea u Engleskoj

Pogled iz zraka na mjesto iskopavanja u Crowlandu, u okrugu Lincolnshire u istočnoj Engleskoj. (Zasluge za sliku The Anchor Church Field Project)
objavljeno

Tijekom arheoloških iskopavanja nedaleko od opatije Crowland, u istočnoj Engleskoj, istraživači su neočekivano naišli na monumentalni prapovijesni henge. Smješten na lokaciji zvanoj Polje Anchor Church, ovaj henge mogao bi predstavljati “sveto otok” za kršćanske pustinjake iz rano srednjovjekovnog razdoblja, objašnjava Live Science. Prema nedavnoj studiji, struktura datira iz kasnog neolitika do rane brončane dobi (2900. do 1600. godina prije Krista) i bila je mjesto ceremonijalnih i svetih aktivnosti sve do 15. stoljeća. Arheolozi su unutar hengea otkrili tragove naseljenosti iz sedmog stoljeća, uključujući keramiku, kosti češlja i fragmente stakla iz elitnih posuda za piće, što ukazuje na to da je područje bilo pod anglosaksonskom vladavinom.

Duncan Wright, suautor studije i predavač srednjovjekovne arheologije na Sveučilištu u Newcastleu, istaknuo je rijetkost takvog nalaza. “Iako ponovna upotreba pretpovijesnih spomenika od strane Anglosaksonaca nije neuobičajena, otkriće dosad nepoznatog hengea, koji je bio naseljen na ovaj način, zaista je iznimno rijetko”, izjavio je Wright.


Daljnja istraživanja otkrila su da je henge, struktura s kružnim rasporedom uspravnih kamenova, u srednjem brončanom dobu transformiran u drveni krug i okružen grobnim humkama. Iako je bio napušten stoljećima, tragovi pretpovijesnih zemljanih radova ostali su jasno vidljivi na terenu. Wright i Hugh Willmott, viši predavač europske povijesne arheologije na Sveučilištu u Sheffieldu, otkrili su henge sasvim slučajno tijekom potrage za pustinjskim prebivalištem iz osmog stoljeća za koje se vjerovalo da je zakopano ispod Polja Anchor Church. Lokalna tradicija navodi da je oko godine 700. kršćanski monah po imenu Guthlac izabrao ovo mjesto za svoj pustinjski život, okružen tadašnjim močvarnim područjem. Njegova priča, kao i otkriće njegova netaknutog tijela godinu dana nakon smrti 714. godine, potaknuli su stvaranje monaške zajednice i hodočašća do današnjeg Crowlanda, što je rezultiralo izgradnjom opatije Crowland u 10. stoljeću.

Unutar hengea kasnije su otkriveni ostaci kompleksa dvorane i kapele iz 12. stoljeća, za koji se vjeruje da su ga izgradili opati Crowlanda u čast sv. Guthlacu i njegovoj sestri sv. Pegi. Kompleks je vjerojatno služio kao smještaj za visoke hodočasnike i druge elitne goste. Ovo otkriće pruža novo svjetlo na prethodno iskopanu kameno obloženu jamu smještenu izravno ispred dvorane i kapele, za koju se sada vjeruje da je mogla sadržavati stijeg ili veliki križ. “Činjenica da je Polje Anchor Church i dalje smatrano posebnim mjestom vrijednim štovanja čak i u kasnijim godinama, ističe važnost Guthlaca i Pege u ranoj kršćanskoj povijesti Engleske”, dodao je Willmott. Povijesni izvori ukazuju na to da je kompleks dvorane i kapele propao tijekom 15. stoljeća, dok je poljoprivreda zavladala zemljom oko Polja Anchor Church, a hodočašće je opadalo s dolaskom Engleske reformacije. Međutim, mjesto je zadržalo svoju svetu auru sve do 18. stoljeća, kako navodi studija.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.