kozmos.hr
Tehnologija

NASA planira izgraditi teleskop veličine grada na Mjesecu

Teleskop FarView. Grafički prikaz zvjezdarnice FarView – veliki, na licu mjesta proizveden lunarni radijski niz s daleke strane Zasluge: Ronald Polidan.
objavljeno

NASA je pokazala zanimanje za koncept radio teleskopa veličine grada na tamnoj strani Mjeseca, koji bi astronomima omogućio promatranje “Mračnih doba” svemira, razdoblja trenutno nedostupnog drugim instrumentima.

Koncept dobiva na zamahu: FarView opservatorij

NASA je nedavno dodijelila istraživačima grant za razvoj prijedloga za lunarni teleskop površine 77 četvornih milja, nazvan FarView opservatorij. Iako se još uvijek nalazi u konceptualnoj fazi, ova prostrana antenska rešetka na tajanstvenoj tamnoj strani Mjeseca bila bi izgrađena pomoću minerala dobivenih na Mjesecu.

Radio teleskop kao nijedan drugi

Radio teleskop FarView opservatorija mogao bi uhvatiti radio valove koje emitiraju kozmički fenomeni, poput eksplodirajućih zvijezda, crnih rupa i formirajućih zvijezda. Trenutačni radio teleskopski na Zemlji suočavaju se s interferencijom ionosfere i radio emisijama koje generiraju ljudi, ograničavajući njihovu sposobnost hvatanja slabih signala iz svemira.

Tiho mjesto na dalekoj strani Mjeseca

Daleka strana Mjeseca nudi idealno mjesto za radio teleskop, jer je slobodno od smetnji Zemlje i ima malo ili nimalo lunarne atmosfere. To bi pružilo neometan pogled u najdublje dubine svemira.

Ambiciozan, ali ostvariv: razvoj FarViewa

NASA financira konceptualni razvoj FarViewa kroz svoj program “NASA Innovative Advanced Concepts”. Projekt, koji predlaže zrakoplovna tvrtka Lunar Resources, naglašava da su metalni materijali potrebni za antenski niz dostupni na Mjesecu, smanjujući potrebu za skupim raketnim prijevozom.

Izgradnja teleskopa: robotski pristup

Robotski roveri bi položili tanke trake aluminija dobivenog na Mjesecu na njegovim relativno ravnomjernim površinama, stvarajući mrežastu strukturu za hvatanje radio signala. Solarni paneli napajali bi strojeve, a neka razina ljudskog nadzora, potencijalno od strane astronauta na Lunarnom prolazu, bila bi potrebna.

Troškovi i potencijalni utjecaj FarView opservatorija

Ukupna cijena teleskopa još uvijek nije poznata, ali očekuje se da će biti u milijardama. Međutim, NASA i Kongres povijesno su ulagali u znanstvene pothvate povezane s formiranjem svemira i našim podrijetlom. Projekt FarView mogao bi se pokazati privlačnim za NASA-u, jer unapređuje robotsko istraživanje i industrijski razvoj na drugim nebeskim tijelima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.