kozmos.hr
Astronomija

NASA obranu od asteroida postavila kao prioritet

autor
objavljeno

NEO Surveyor projekt je koji za cilj ima detektirati pojedinačne toplinske potpise asteroida te tako pomoći u obrani našeg planeta od potencijalnih prijetnji.

NEO Surveyor

Postoji stara poslovica u području inženjeringa – što se financira, to se i gradi. Tako da se u Planetary Societyju imaju razloga veseliti budući da je njihov projekt NEO Surveyor, koji organizacija podržava već nekoliko godina, prošao kroz naporan NASA-in proračunski proces te došao do faze razvoja. Projekt bi trebao biti lansiran 2028. godine.

NEO Surveyor je, kao što naziv implicira, satelit posebno dizajniran za istraživanje objekata u blizini Zemlje (Near-Earth Object Surveyor ili NEO Surveyor). Jedan od njegovih primarnih doprinosa bit će traženje asteroida i drugih malih tijela koja su potencijalno na kursu mogućeg sudara sa Zemljom, ali su nevidljiva za tipične NEO istraživačke misije zbog svoje lokacije u Sunčevom sustavu.


Zašto je Didymos odabran kao meta testiranja obrane od asteroida?

Obično su signali ovih svemirskih stijena samo pozadinska buka u odnosu na nadjačavajući signal Sunca. No NEO Surveyor moći će detektirati pojedinačne toplinske potpise asteroida, što će mu omogućiti izolaciju potencijalno opasnih asteroida pomoću ove nove tehnike. S povećanim fokusom na „planetarnu obranu“ – kako se naziva – NASA je već neko vrijeme zainteresirana za misiju, koja je prvobitno predložena 2005. godine.

Orbite tisuća asteroida (u plavoj boji) križaju se s putanjama planeta (u bijeloj boji), uključujući i Zemljinu (©NASA/JPL).
Orbite tisuća asteroida (u plavoj boji) križaju se s putanjama planeta (u bijeloj boji), uključujući i Zemljinu (©NASA/JPL).

Financiranje projekta

Agencija je prvotno otkazala proračun NEO Surveyora za fiskalne godine 2022. i 2023. godinu, prisiljavajući projektne znanstvenike i inženjere da prijeđu na druge projekte. Kada je NASA odlučila napokon financirati projekt njegova cijena narasla je na 1.2 milijardi dolara – dijelom zbog povećane inflacije u cijelom gospodarstvu.

Unatoč tom porastu cijena Planetary Society očekuje da će Kongres podržati misiju, dijelom zahvaljujući više od 5000 ljudi koji su pisali svojim lokalnim predstavnicima u ime projekta. Projektu na ruku ide i relativno nedavni zakon koji prisiljava NASA-u da više ne smanjuje financiranje programa čak i ako dođe do prekoračenja troškova na drugim programima.

Sada s osiguranim financiranjem, misija prelazi na izgradnju i testiranje letačkog hardvera kao treći dio NASA-inog projektnog ciklusa od pet koraka. Na kraju ove „Faze C“, sav bi hardver trebao biti spreman za konačnu montažu i testiranje.

No projektu predstoji još dalek put i potencijalni novi troškovi prije nego što NEO Surveyor bude službeno u svemiru i prikuplja vrijedne podatke o našem neposrednom planetarnom susjedstvu. Za sada se čini da je projekt na pravom putu da isporuči te korisne podatke, iako malo kasnije nego što su se njegovi zagovornici nadali.


Sustav obrane od asteroida dokazao učinkovitost

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

„Near-Earth Object Surveyor,“ jpl.nasa.gov (pristup 28. prosinca 2022).

„Construction Begins on NASA’s Next-Generation Asteroid Hunter,“ nasa.gov (pristup 28. prosinca 2022).

Andy Tomaswick (27. prosinca 2022.), „NASA makes asteroid defense a priority, moving its NEO surveyor mission into the development phase,“ phys.org (pristup 28. prosinca 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.