kozmos.hr
Astronomija

NASA objavila prve fotografije Hubble teleskopa u novom načinu rada

NASA objavila prve fotografije Hubble teleskopa u novom načinu rada
objavljeno

NASA je objavila prve slike snimljene Svemirskim teleskopom Hubble nakon što je prešao na novi operativni način rada koristeći samo jedan žiroskop.

Hubble se vratio znanstvenim operacijama 14. lipnja nakon nekoliko tjedana izvan funkcije zbog problema s jednim od njegovih žiroskopa, ključnih za kontrolu i orijentaciju teleskopa.

Prikaz galaksije NGC 1546

Nova slika prikazuje galaksiju NGC 1546, smještenu u zviježđu Zlatna riba (Dorado). Orijentacija ove galaksije pruža nam detaljan pogled na trake prašine iz blago povišenog kuta, osvijetljene jezgrama galaksije. Prašina apsorbira svjetlost iz jezgre, dajući joj crvenkastu nijansu i stvarajući iluziju zahrđalo-smeđe boje.

Sama jezgra sjaji u žućkastoj svjetlosti, što ukazuje na stariju populaciju zvijezda. Blještave plave regije aktivnog stvaranja zvijezda probijaju se kroz prašinu. Također su vidljive brojne pozadinske galaksije, uključujući spiralnu galaksiju koja se može vidjeti lijevo od NGC 1546.

Suradnja Hubble i Webba

Hubbleova širokopojasna kamera 3 snimila je ovu sliku u sklopu zajedničkog promatračkog programa između Hubblea i NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb. Program također koristi podatke iz Velikog milimetarskog/submilimetarskog niza Atacama (ALMA), omogućujući znanstvenicima da dobiju vrlo detaljan, višespektralni pogled na formiranje i evoluciju zvijezda.


Povećana stabilnost i održavanje operacija

Ova slika predstavlja jedno od prvih opažanja snimljenih s Hubbleom od prelaska na novi način usmjeravanja, što omogućuje dosljednije znanstvene operacije. NASA-in tim očekuje da će Hubble moći obavljati većinu svojih znanstvenih promatranja u ovom novom načinu rada, nastavljajući svoja revolucionarna istraživanja svemira.

“Novi Hubbleov snimak spektakularne galaksije pokazuje potpuni uspjeh našeg novog, stabilnijeg načina usmjeravanja teleskopa”, izjavila je dr. Jennifer Wiseman, glavna znanstvenica projekta Hubble u NASA-inom Svemirskom centru Goddard u Greenbeltu, Maryland. “Sad smo spremni za mnoge godine budućih otkrića, istražujući sve, od našeg Sunčevog sustava do egzoplaneta i udaljenih galaksija. Hubble igra ključnu ulogu u NASA-inom astronomskom alatu.”

Hubbleova povijest i budućnost

Lansiran 1990. godine, Hubble već više od tri desetljeća promatra svemir, nedavno obilježivši svoju 34. godišnjicu. Njegova sposobnost snimanja visokokvalitetnih slika svemira pomogla je znanstvenicima da bolje razumiju svemir i njegove tajne.

S novim načinom rada, Hubble nastavlja svoju misiju, pružajući ključne podatke za istraživanje svemira i očekuje se da će nastaviti s otkrićima koja će oblikovati našu spoznaju o svemiru u godinama koje dolaze.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.