kozmos.hr
Svemir

NASA je spremna lansirati Artemis I na Mjesec

objavljeno

NASA je spremna lansirati Artemis I na Mjesec s poletanjem predviđenim za 14:17 po lokalnom vremenu (18:17 GMT), u subotu, 3. rujna.

Vremenske prognoze izgledaju povoljne za NASA-ino lansiranje rakete na Mjesec u subotu, a tehnički problemi koji su odgodili lansiranje ranije ovog tjedna su riješeni. Ako ovaj put sve bude po planu, a nadamo se da hoće, Artemis I lansirat će se u svemir, započinjući novu eru istraživanja Mjeseca.

Kašnjenje do dva sata moguće je ako je potrebno, uz polijetanje zakazano za 14:17 po lokalnom vremenu (18:17 GMT). Na temelju onoga što je trenutno poznato, šansa za povoljne vremenske uvjete unutar tog vremenskog prozora je 60%.

Ova slika prikazuje NASA-inu raketu Space Launch System (SLS) sa svemirskom letjelicom Orion na vrhu mobilnog lansera na lansirnoj rampi 39B. Izvor slike: NASA.

Svemirska agencija poradila je na rješavanju tehničkih poteškoća koje su odgodile  prvodobno planirano lansiranje u ponedjeljak. Voditelj raketnog programa John Honeycutt rekao je u četvrtak da je u početku postojao problem s jednim od četiri glavna motora rakete, ali se pokazalo da se radi o neispravnom senzoru.


NASA je izvijestila da su stručnjaci morali zakrpati curenje u spremniku goriva. Prema riječima direktora lansiranja Charlieja Blackwell-Thompsona, “pronašli smo izvor curenja i ispravili ga.”

Neće biti posade za misiju Artemis 1. Raketa SLS, koja se razvija više od desetljeća, bit će lansirana po prvi put. Smatra se najsnažnijom raketom ikada napravljenom. Mike Sarafin, voditelj misije Artemis, rekao je da nema jamstva da će se poletanje dogoditi u subotu, ali tim će pokušati to ostvariti.

Pod pretpostavkom da lansiranje uspije, kapsula Orion koja se nalazi na vrhu rakete kružit će oko Mjeseca s udaljenosti od otprilike 60 milja (100 kilometara) u razdoblju od 37 dana.

Ova misija bit će prvi let u NASA-inom projektu Artemis, čiji je konačni cilj vratiti astronauta na Mjesec po prvi put od završetka programa Apollo prije 50 godina.

Misija je dobila ime po sestri blizanki grčkog boga Apolona.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.