kozmos.hr
Svemir

NASA-ina sonda Parker postigla rekordni prilazak Suncu

NASA-ina Solarna Sonda Parker
objavljeno

NASA-ina sonda Parker Solar Probe uspješno je 30. lipnja 2024. godine završila svoj dvadeseti bliski prolaz pored Sunca, približivši se na oko 7,26 milijuna kilometara od Sunčeve površine.


Ovaj bliski prolaz, koji se naziva perihel, dogodio se u 3:47 UTC (23:47 po lokalnom vremenu 29. lipnja). Tada se Parker Solar Probe kretala brzinom od 635.266 kilometara na sat oko Sunca, što je također rekord. Dana 2. srpnja, sonda je poslala signal operaterima misije u Laboratoriju primijenjene fizike Johns Hopkins u Laurelu, gdje je letjelica i dizajnirana te izgrađena. Signal je pokazao da je sonda u dobrom stanju i da svi sustavi rade normalno.

Ovaj prolaz označio je vrhunac 20. solarnog susreta misije, koji je započeo 25. lipnja i trajat će do 5. srpnja.

3,8 milijuna kilometara od Sunčeve površine


Parker će još jednom ove godine kružiti oko Sunca na istoj udaljenosti i brzini, točno 30. rujna. Nakon toga, 24. prosinca, napravit će prvi od tri planirana najbliža pristupa Suncu. Tada će, nakon gravitacijskog asistiranja Venerom 6. studenog, letjelica proći na samo 3,8 milijuna kilometara od Sunčeve površine, krećući se brzinom od oko 692.000 kilometara na sat.

Parker Solar Probe nastavlja postavljati nove rekorde i pružati neprocjenjive podatke o našem Suncu. Ova misija je ključna za razumijevanje solarnih procesa i njihovog utjecaja na Zemlju. Svaki novi prolaz donosi nova saznanja i impresivne rezultate, što je veliki korak naprijed u istraživanju svemira.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.